„Балкански поток“ е заплашен от американски санкции

По неофициална информация Вашингтон ще ги обяви още тази вечер

15:27 15.07.2020

Още тази нощ се планира САЩ да наложат санкции на абсолютно всички компании, които са свързани с изграждането на „Турски поток“, съобщава „24 часа“, позовавайки се на свои източници. Това включва и продължението му през България, което беше кръстено от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“. Целта на това „преименуване“ беше именно избягване на санкциите, които САЩ още в края на миналата година заплашиха да наложат на компании, работещи по мащабния проект.

Според изданието вчерашното посещение на американския посланик Херо Мустафа при Бойко Борисов е било именно по тази тема. Днес, преди заседанието на министерския съвет Борисов заяви, че големите проекти, които държавата изгражда в момента са „под риск“. „Защото когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори. Всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой“, каза днес министър-председателя.

Интересното е, че според вестника от спиране бил заплашен и интерконектора с Гърция, който досега беше силно подкрепян от Вашингтон, тъй като именно през него ще се пренася американски втечнен природен газ. Източниците твърдят, че ще има служебно правителство и предстои политическа нестабилност в страната.

Припомняме, че късно вечерта в понеделник от американското посолство в България подкрепиха протестите в страната. „Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, написа в своята позиция посолството.

Днес Борисов заяви, че планира „консолидация на държавата“, без обаче да казва за какво точно става въпрос. Той посочи, че след края на срещата на Съвета, която е насрочена за петък и събота, ще проведе разговори с коалиционните партньори и с опозиционните партии по тази тема и ще има промени.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: санкции | Вашингтон | американски санкции | Балкански поток