Бизнес активността в еврозоната се върна към растеж

За пръв път от началото на коронакризата преди пет месеца

Снимка: Unsplash
14:02 24.07.2020
Бизнес активността в еврозоната се връща към растеж през юли на фона на разхлабващите се мерки срещу коронавируса, сочи индексът за покупки на мениджърите HIS Markit (PMI), предава Reuters. Това се случва за първи път от пет месеца насам, след като коронавирусът удари глобалната икономика. 

Данните показват, че връщането на хората към по-активен живот извън домовете им ги тласка да харчат повече пари. Борбата с коварния вирус продължава, но с настъпването на лятото повечето правителства свалиха някои ограничения и ето че това дава резултат върху бизнес активността. 

Раздвижването на потребителите поведе PMI – индекс, считан за добър показател за икономическото здраве – до 54.8 пункта през юли. За сравнение през юни той беше на 48.5 пункта

„Компаниите от еврозоната отчитат окуражаващ старт към третото тримесечие, като производството на продукцията през юли нараства с най-бързи темпове от малко повече от две години насам“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Счита се, че границата от 50 пункта отделя състоянието на растеж от това на свиване. Връщането на PMI на положителна територия ще бъде приветствано от властите, които през последните месеци бяха заети да наливат безпрецедентни и колосални суми в затъващата икономика. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | PMI | растеж | бизнес активност | юли | връщане към растеж

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини