Бизнес активността в САЩ се подобрява

И промишлеността, и сферата на услугите се разширяват през ноември, според IHS Markit

Снимка: БТА
19:30 22.11.2019
Общата бизнес aктивност в САЩ се подобрява през ноември повече, отколкото се очакваше. Двигател на това подобрение е промишлеността, но и активността в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на IHS Markit.

Общият индекс PMI нарасна през ноември до 51.9 пункта от 50.9 пункта през октомври, предава БНР.

Промишленият PMI пък нарасна до 52.2 от 51.3 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от април. Мениджърите отчитат добро повишение на новите поръчки през ноември (до 53 от 52.3 пункта).
В същото време и индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в икономиката на САЩ сфера на услугите, нарасна през ноември до 51.6 от 50.6 през октомври, достигайки най-високо ниво от юли насам.

И в двата важни икономически сектора е отчетно увеличаване на трудовата заетост, като общият PMI индекс на заетостта се повиши до 50.6 пункта от 48.1 пункта месец по-рано.

„Добре дошлото възходящо обръщане на посоката на предварителния PMI индекс за ноември увеличава доказателствата, че най-лошото от последната мека корекция на американската икономика е може би зад гърба ни“, коментира днешните данни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. „Възстановяването на растежа на промишленото производство до 10-месечен връх е особено добре дошла новина, която помага да се вдигне и растежът в сектора на услугите от последните ниски нива“, допълни той.

„Въпреки че се подобрява, картината на настоящите бизнес условия обаче остава потисната в сравнение със стандартите, наблюдавани през последното десетилетие, а бизнес нагласите за година напред изглежда по-мрачни. Последните резултати от PMI проучването подсказват, че БВП на САЩ нараства със скромно годишно темпо от едва 1,5%, докато трудовата заетост се повишава с месечен темпо от приблизително 100 хиляди“, посочи Крис Уилямсън.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: индустриално производство | бизнес активност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини