Бизнес лидерите с най-песимистична прогноза от години за икономическия растеж

Това сочи проучване на PwC сред 1581 изпълнителни директори от 83 държави

Снимка: Pixabay
13:40 21.01.2020
Повече от половината ръководители на големи фирми очакват забавяне на глобалния икономически растеж през тази година, в контраст с доверието, което вдигна пазарите на акции. Това сочат резултатите от годишното проучване на PwC, оповестено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос.
То установява, че 53% от изпълнителните директори по целия свят прогнозират, че темпът на глобален растеж ще спадне, в сравнение с 29% предходната година - най-високото ниво на песимизъм откакто финансовата компания включва въпроса в проучването през 2012 г.

Междувременно акциите на много големи компании са близо до рекордни максимуми на фона на размразяване на търговското напрежение между САЩ и Китай. Неотдавнашен доклад на Deutsche Bank показа, че инвеститорите, залагайки на отклонение в глобалния растеж, сега имат най-големите експозиции в акции от две години насам.

Интервютата с 1581 изпълнителни директори в 83 държави са проведени между септември и октомври 2019 г., преди Китай и САЩ да заявят готовност за постигане на Фаза 1 на търговската сделка, както и при наличието на други геополитически рискове, като напускането на Великобритания от ЕС.

Само 27% от анкетираните изпълнителни директори заявяват, че са „много уверени“ в растежа на своята компания през следващите 12 месеца - най-ниското ниво на PwC от 2009 г. и по-малко от 35% през миналата година.

Екстраполирайки тези резултати, PwC заяви, че глобалният растеж може да се забави до 2,4% през 2020 г.

„Предвид трайната несигурност по отношение на търговското напрежение, геополитическите проблеми и липсата на споразумение как да се справим с изменението на климата, спадът на доверието в икономическия растеж не е изненадващ - дори и мащабът на промяната в настроението“, казва Боб Мориц, председател на международната мрежа на PwC.

Изпълнителните директори също са все по-загрижени за киберзаплахите и изменението на климата, отбелязва PwC. Повече от две трети от анкетираните изпълнителни директори вярват, че правителствата ще въведат ново законодателство за регулиране на съдържанието в социалните медии и разделяне на доминиращите технологични компании.

Въпреки че изменението на климата не се нарежда сред първите десет заплахи за перспективите за растеж според изпълнителните директори, проучването открива силно желание сред много бизнес лидери да намалят въглеродния отпечатък на своите компании.

Изпълнителните директори вече са два пъти по-склонни да се „съгласят“, че инвестирането в инициативи за изменение на климата ще увеличи силата на репутацията на компаниите, казва PwC.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | проучване | PwC | изпълнителни директори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини