Бобева: С Лагард начело на ЕЦБ България има по-голям шанс за Еврозоната

Според бившия вицепремиер в кабинета „Орешарски“ французойката има по-добър поглед върху България заради Кристалина Георгиева

Шансовете на България за влизане в Еврозоната са се увеличили, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) беше поета от Кристин Лагард. Това е мнението на Даниела Бобева, бивш вицепремиер в кабинета „Орешарски“ и настоящ преподавател по финанси във ВУЗФ, изразено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Новият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е имала възможността да работи с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя си е създала достатъчно добро мнение за българите за разлика от Еманюел Макрон. Това ще даде положително отражение за присъединяването на България в Еврозоната“, казва Бобева.

Припомняме, че преди седмица финансовият министър Владислав Горанов заяви, че основният проблем България да се бави по пътя към „чакалнята“, а с това и за Еврозоната, е именно ЕЦБ. Централната банка трябва да одобри плановете на ПИБ и „Инвестбанк“ за попълване на капиталовите си буфери, тъй като стрес тестовете и прегледа на активите от лятото показаха, че тези две финансови институции с българска собственост биха имали проблеми при определени негативни развития на икономиката. ЕЦБ откри капиталов недостиг при „Инвестбанк“ в размер на 52 млн. евро, а в ПИБ – 263 млн. евро, като става въпрос за най-утежнения сценарий.

Според Горанов е напълно възможно на 30 април България вече да се присъединила към Банковия съюз и към „чакалнята“ на Еврозоната.

Бобева коментира в интервюто за Bloomberg TV Bulgaria и разширяването на функциите на ЕЦБ, която от 1 ноември е под управлението на Лагард. „Има голямо разширяване на функциите на ЕЦБ. Това се чу и в Европейския парламент, когато беше обсъждана номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ. Обезпокои ме идеята и натиска към Лагард, че ЕЦБ трябва да се ангажира и с промените в климата. От нея се очаква да „озелени“ финансовата институция“, посочи Даниела Бобева. Според нея обаче „озеленяването“ би било прекалено за ЕЦБ.

По думите ѝ през последните години има тенденция промените в климата да се възпроизвеждат във всички области на политиката, включително и в тази сфера. „Ролята на председателя на ЕЦБ е много важна, тъй като трябва да разбира добре икономиките на различни държави и монетарните инструменти“, добави икономистът.

Според Бобева Лагард ще завари огромно разделение на управителния съвет на институцията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Инвестбанк | Кристин Лагард | стрес тестове | ПИБ | Даниела Бобева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини