Бойко Борисов се скара на пътуващите българи до Италия

Въпреки че правителството не е обявило никаква степен на опасност, премиерът настоява хората сами да си я обявят

Снимка: bTV/Стопкадър

„Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: „Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция“. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака?“

Така премиерът Бойко Борисов коментира темата с поставянето под карантина на български граждани, пътуващи до държави, в които са регистрирани случаи на коронавирус. Такива има много в Италия, но все още Министерството на външните работи не е обявило степен на опасност при пътуване до там, което означава, че българската държава счита, че няма опасност и хората няма причина да не пътуват.

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов е на работно посещение в Александруполис, а днес стана ясно, че в Гърция вече има регистриран случай на коронавирус.

Вчера кризисният щаб, създаден от премиера във връзка с коронавируса и оглавяван от директора на Военномедицинска академия д-р Венцислав Мутафчийски, препоръча на всички, завръщащи се от Италия, да се самоизолират за 14 дни. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че за тази карантина не може да се ползва болничен и хората трябва да ползват платен или неплатен отпуск.

Днес председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) и на здравната Даниела Дариткова (ГЕРБ) заявиха категорично, че в Кодекса за социално осигуряване изрично е записано, че за карантината може да се ползва болничен.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | болнични | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ