Борсите в САЩ потънаха в първия работен ден на декември

Акцент бяха акциите на Facebook и Alphabet, които поевтиняха с по близо процент

Снимка: БТА
Първият работен ден на декември изпрати солидни понижения на борсите в САЩ под тежестта на слаби икономически данни за промишленото производство в страната, заедно с новини около търговските преговори между САЩ и Китай. Индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с 268 пункта или близо процент до 27783 пункта, а широкият измерител S&P 500 записа най-голямото си еднодневно понижение от два месеца насам, спадайки с почти 0.9% до 3113 пункта. Технологичният Nasdaq Composite изостана с 1,12% до малко под 8568 пункта.

Акцент бяха акциите на Facebook и Alphabet, които поевтиняха с по близо процент, след като стана ясно, че Европейската комисия е започнала ново предварително разследване във връзка с практиките на компаниите за употреба на лични данни. Сред другите губещи бяха Amazon и Netflix, които отписаха респективно над процент и процент и половина. По-рано през деня бяха представени данни за промишлената активност в САЩ, които показаха свиване на сектора и през октомври. Индексът на мениджърите по поръчките достигна ниво от 48.1 пункта – това е под прогнозите за 49.4 пункта, което също допринесе за негативното представяне на пазарите.

На пазарите натежа и изказването на Тръмп, че Китай все още иска да сключи споразумение, но „ще видим какво ще се случи“. По-рано в понеделник американският президент съобщи, че възстановява митата за вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина заради „масирана девалвация на валутите си“, което ощетява американските производители.

Акценти днес

Данни за инфлацията – Швейцария

Икономическият календар днес е слаб от към значими данни, но сутринта ще видим какво е нивото на инфлацията в Швейцария на месечна и на годишна база. Очаква се индексът на потребителските цени да запише лек ръст, но да остане отново в отрицателни стойности. При изненада от прогнозните данни е възможно да се появи лека волатилност при швейцарския франк.

Инструмент на фокус - DaVita

Компанията оперира в здравния сектор в САЩ и успешно проби горната граница на низходящия канал преди няколко седмици, като запази движението си, макар и в по-малък темп на растеж. Вчера записа незначителен спад, но с низходящото пресичане на Стохастик очакваме краткосрочно поевтиняване, което може да изпрати котировките за тест до 70 долара на акция. Покупка е удачна при задържане на цената над 70 долара.

GBP/USD

След 18 месеца на движение в низходящ канал GBP/USD проби горната му граница и 50-седмичната ЕМА и образува консолидация. Хубаво е да се има предвид, че индикаторът Стохастик кръжи около 80 пункта, което може да изпрати котировките за тест на средната и настоящата подкрепа от горната граница на канала. Ключово ниво е при 1.2760, като спад под него и под 1.2650 биха възстановили силите на мечките.

Поскъпване над горната граница на рейнджа при 1.3012 и пробив на консолидацията биха дали възможност за ново поскъпване и удачна къса позиция с цел максимума от края на първото тримесечие на 2019 г. при около 1.3400.

XAU/USD

Златото има относително неуверено движение в низходящ канал откъм периодите на консолидация и неагресивно поевтиняване, като към момента се забелязва подкрепа около 1450 долара за тройунция. Нивото е относително психологическо и спад под него би могъл да отключи нова серия разпродажби. Въпреки това кат актив убежище е възможно да обърне движението скоро при нестабилност в отношенията между САЩ и Китай. Препоръчваме краткосрочни позиции с пласирани стоп и лимит поръчки, като за вход в къса позиция смятаме за удачно да се изчака спад под 1450, а за дълга – поскъпване над 1475 долара за троуйунция.

Dow Jones

Индустриалният бенчмарк записа спад от 250 пункта вчера и се отдалечи от горната граница на възходящия канал. В зависимост от това накъде ще поеме днес индексът, ще може да се влезе в къса позиция с първа цел 27700 пункта или стойности около 27340 пункта – при 50-дневната ЕМА и първата подкрепа на Фибоначи. Ако обаче притесненията се разсеят и индексът направи опит за поскъпване, ще може да се влезе в дълга позиция с цел нови максимуми и пробив на съпротивата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: финансови пазари | Дау Джоунс | пазар на акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини