„Булгаргаз“ предлага 2.5% по-ниска цена на газа за второто тримесечие

Държавното дружество очаква да постигне споразумение с „Газпром експорт“ за по-ниска стойност на вносната суровина

Снимка: Pixabay
12:31 11.02.2020

„Булгаргаз“ ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на природния газ за второто тримесечие да бъде намалена с 2.52%. По закон общественият доставчик е длъжен да съобщи публично своето предложение, преди да го предаде официално на регулатора за разглеждане.

Дружеството предлага в периода април-юни стойността на синьото гориво, плащана от крайните снабдители на природен газ и лицата на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, да бъде 42,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за първото тримесечие на 2020 г. цена има намаление с 1.11 лв./MWh.

Общественият доставчик води преговори с ООО „Газпром експорт“ за намаление на доставната цена на природния газ за страната. Очаква се до края на февруари двете страни да се споразумеят и цената на природния газ за българския пазар да бъде значително намалена.

Веднага след подписване на споразумението „Булгаргаз“ ЕАД ще поиска от КЕВР намаление на цената на природния газ още от началото на м. март 2020 г., както и преразглеждане на начина на ценообразуване, се казва в съобщението на компанията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Газпром | природен газ | Булгаргаз | цена на газа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини