Цирк дьо Солей е близо до фалит

Компанията влиза в процедура по несъстоятелно заради огромни дългове и липса на приходи

Снимка: Pixabay
11:47 30.06.2020
Най-известният цирк в света - Cirque du Soleil (Цирк дьо Солей), е подал заявление за влизане в процедура по несъстоятелност. Базираната в Монреал циркова компания обяснява тежкото си финансово състояние с "огромния срив и принудителното спиране на работа в резултат на пандемията Covid-19". От там обявиха, че ще се стремят да преструктурират дълга си с помощта на канадското правителство и частни компании, съобщава CNN.

Подаването на молбата за защита от фалит идва три месеца, след като компанията временно преустанови своите програми, включително шест шоута в Лас Вегас. Освен това имаше планирани около 10 представления като част от турнета по целия свят, включително "O", "Michael Jackson One" и "The Beatles LOVE".

Според множество информации Cirque du Soleil е натрупала дълг от близо 1 млрд. долара и той ще расте, тъй като представления, и съответно - приходи, няма.

За да намали финансовите загуби, компанията уволнява около 3500 служители.

Очаква се все пак в процедурата да бъде подкрепена с оферта за активите й от компании за частен капитал от САЩ, Канада и Китай за 420 млн. долара. Очаква се офертата да привлече и други наддаващи.

Компанията също е получила 300 млн. долара ново финансиране, за да „подкрепи успешния й рестарт, да предостави облекчения на засегнатите служители и партньори и да покрие някои от непогасените задължения на компанията“.

"За последните 36 години Cirque du Soleil е изключително успешна и печеливша организация", казва в съобщение Даниел Ламар, главен изпълнителен директор на Cirque du Soleil Entertainment Group. "Въпреки това, с нулеви приходи след принудителната отмяна на всички наши представления заради Covid-19, ръководството трябваше да действа решително, за да защити бъдещето на компанията."Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дългове | фалит | Cirque du Soleil | коронавирус | пандемия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини