Димов: Обмисля се вариант общините разсрочено да плащат за депониране на отпадъци

От 2020 г. таксата за депониране на един тон отпадъци от 57 лв. става 97 лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:48 06.12.2019

Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за срок от две години предвиденото за догодина увеличение на таксата за депониране на отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна в парламента с групата на „Обединени патриоти“, съобщи БТА.

От следващата година таксата за депониране на един тон отпадъци от 57 лв. става 97 лв. Вследствие на това се предвижда тя да бъде разсрочена за период от две години на три покачвания. Според Нено Димов по този начин увеличението на таксата за депониране на отпадъците ще бъде по-поносимо за общините.

Министър Димов обясни, че стъпаловидното увеличение на таксите е предвидено още през 2011 г., когато е прието увеличение на постъпленията, свързани с намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането при повторната употреба на отпадъците.

Той отчете, че за периода от 2011 досега на практика всички 53 депониращи инсталации са изградени, но има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което не позволява на общините да достигнат определеното ниво на разделяне на отпадъците.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: общини | плащане | Нено Димов | депониране на отпадъци

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини