Джонсън ще извади Великобритания от ЕС преди да договори свободна търговия

Европейският преговарящ за Brexit Мишел Барние обаче се съмнява, че времето за преговори след Brexit ще стигне

Снимка: БТА
15:03 15.12.2019
Британският премиер Борис Джонсън ще „приключи Brexit“ до 31 януари и едва след това до края на 2020 г. ще преговаря за ново търговско споразумение с ЕС. Това е казал началникът на кабинета на Джонсън Майкъл Гоув, подчертавайки, че излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари е приоритет №1 на правителството в Лондон, пише Reuters.

„Абсолютно мога да потвърдя, че имаме възможност да гласуваме Законопроекта за оттеглянето от ЕС в сравнително кратък срок и ще се уверим, че той ще бъде ратифициран преди 31 януари“, коментирал е Гоув. Попитан какво се очаква по темата за ново търговско споразумение с ЕС, той е казал: „То ще бъде сключено през следващата година. Ще бъдем в позиция да напуснем ЕС преди 31 януари и след това ще приключим преговорите с ЕС за новата законова рамка за свободна търговия и приятелство сътрудничество“.

Главният преговарящ за Brexit от името на ЕС Мишел Барние е изразил съмнение дали търговските преговори ще бъдат приключени толкова бързо. Той а заявил, че дискусиите ще бъдат „трудни и предизвикателни“. Барние също така е предупредил Великобритания, че Брюксел „няма да толерира нечестно конкурентно предимство“.

Джонсън и екипът му от Консервативната партия тази седмица триумфираха, след като спечелиха мнозинство от 80 депутата, което позволява на партията да управлява самостоятелно. Предсрочните парламентарни избори на 12 декември, бяха свикани от премиера именно с цел да увеличи мнозинството си и да излезе от патовата ситуация, в която го поставиха депутатите – да не приемат споразумението за Brexit с ЕС, но и да не позволяват Великобритания да бъде извадена от състава на Блока без споразумение.

Спечелвайки на своя страна немалка част от гласоподавателите в Северна и Централна Англия, които традиционно досега са гласували за опозиционната Лейбъристка партия, Джонсън обяви, че ще ръководи „правителство на народа“.

На първо място лидерът на Консервативната партия смята да изпълни многократно даваното си обещание да „приключи Brexit“ и едва след това ще се фокусира върху друг важен приоритет – да увеличи финансирането за много ценния за Великобритания, но изпитващ трудности, сектор на здравеопазването. По този въпрос Джонсън дори възнамерява да се приеме специален закон.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | свободна търговия | Борис Джонсън | излизане на Великобритания от Европейския съюз | споразумение за Brexit | отлагане на Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини