Една от най-богатите жени в света почина на 100 г.

Ан Кокс Чембърс беше наследница на медийната империя Cox Enterprises

Снимка: БТА
12:22 03.02.2020
Една от най-богатите жени в света - Ан Кокс Чембърс, е починала на 100-годишна възраст. Ан, наследницата и дългогодишен ръководител на бизнес конгломерат Cox Enterprises, имаше състояние от 17 милиарда долара към 2016 г. Това богатство я направи една от най-богатите жени в Америка и света и най-богатата жителка на Джорджия.

Технически тя отстъпи акциите си в семейния бизнес на децата си през 2016 г. с цел данъчно облагане и планиране на имоти.

Ан Кокс е родена на 1 декември 1919 г. в Дейтън, Охайо. Нейният баща Джеймс Кокс-старши, основава компанията, превърнала се днес в Cox Enterprises. Той е 46-и и 48-и губернатор на Охайо и представител на САЩ от Охайо. Джеймс-старши също се кандидатира за президент няколко пъти безуспешно.

Журналист по образование, през 1898 г. Джеймс-старши купува Dayton Daily News. В рамките на две години той го превръща в един от най-успешните местни вестници. През 1905 г. той придобива Springfield Press-Republic и го преименува на Springfield Daily News.

Докато се фокусира върху политиката, синът му Джеймс-младши поема по-голяма роля в семейния бизнес. Джеймс-младши играе важна роля за разширяването на компанията в радиото. През 1939 г. семейството закупува радио Атланта и WSB радио, също в Атланта.

През 50-те години компанията се разширява в кабелните телевизии в Джорджия и Пенсилвания.

Джим Кокс-младши създава Cox Enterprises през 1968 г., за да служи като чадър за медийната империя на семейството.

Когато Джеймс-младши умира през 1974 г., Ан и сестра й Барбара го наследяват.

През годините Cox Enterprises прераства в медийна империя. Днес Cox генерира повече от 20 милиарда долара годишни приходи и дава работа на около 55 000 души. Cox Enterprises все още е частен конгломерат. Най-забележителните й активи включват кабелната компания Cox Communications, Kelley Blue Book и AutoTrader.

Ан е омъжвана два пъти и има три деца. Омъжва се за втория си съпруг Робърт У. Чембърс през 1955 г. През 1970 г. Робърт и Ан са двама от най-щедрите поддръжници на Джими Картър, когато той се кандидатира за президент. След избирането му Ан е назначена за посланик на САЩ в Белгия.

За кампанията на Картър от 1976 г. тя ходи от врата до врата в множество щати, като се застъпва за преизбирането му. Десетилетия по-късно тя прави същото за Джон Кери, който по това време се опитваше да победи действащия президент Джордж Буш.

За разлика от много милиардери, Ан решително се противопоставя на намаляването на данъците за богатите.

Ан Кокс Чембърс почина на 31 януари 2020 г. на 100-годишна възраст. Тя е наследена от две дъщери, син, няколко внуци и правнуци. Внукът й Алекс Тейлър е настоящият изпълнителен директор и президент на Cox Enterprises.

През 2016 г. тя прехвърли 49% от своя дял в Cox Enterprises на децата си и така нетното й богатство спадна с 99%, докато децата й станаха милиардери на мига. Семейство Кокс като цяло в момента е 14-ото най-богато семейство на планетата с комбинирано нетно състояние от 33 милиарда долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | кончина | жена | Ан Кокс Чембърс | починала

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини