ЕК разхлабва антимонополните правила, докато трае Covid-19

Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка

Снимка: Unsplash
16:54 08.04.2020
Европейската комисия разрешава ограничено сътрудничество между предприятия, решили да се обединят в отговор на неотложните ситуации. Антитръстовите правила се разхлабват, докато трае заразата от Covid-19.

Идеята е, че в кризисната ситуация доставчици и дистрибутори, например, може да се наложи да си сътрудничат, така че да се гарантира своевременното и справедливо разпределяне на оскъдните продукти. Пример от последните дни е сформираният между няколко компании във Великобритания консорциум Ventilator Challenge UK за производство на допълнителни аспиратори.

ЕК вече публикува съобщение за създаване на Временна рамка, с което предоставя насоки в областта на антитръстовото законодателство, както и "писмо за ненамеса", касаещо конкретен проект за сътрудничество, чиято цел да се избегне недостигът на критични за болниците лекарства.

Целта на временните мерки е да се избегне недостигът от доставки и да се увеличи и оптимизира производството по най-ефективния начин, както и да се оптимизират доставките, по-специално за лекарствата, спешно необходими на болниците.

Същевременно обаче кризата не е причина за неспазване на антитръстовите правила чрез покачване на цените например, пише ЕК. Дружествата трябва сами да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорност за тази оценка. Евентуални грешки може да имат сериозни последици.

В Съобщението относно Временната рамка се обясняват и основните критерии, които Комисията ще следва, когато оценява тези възможни проекти за сътрудничество.

Като се има предвид извънредната ситуация, Комисията си сътрудничи с предприятия и търговски асоциации, за да им помогне да оценят законосъобразността на своите планове за сътрудничество и да въведат подходящи гаранции срещу евентуални антиконкурентни последици в по-дългосрочен план. В повечето случаи са достатъчни устните указания, които Комисията може да даде или вече дава на предприятията през последните седмици. Комисията обаче е готова също така да предостави по изключение на предприятията писмено уверение (писмо за ненамеса) по конкретни проекти за сътрудничество, които трябва да бъдат изпълнени бързо за успешното справяне с избухналата зараза с коронавируса.

В същото време Комисията подчертава, че при тези изключителни обстоятелства по-важно от всякога е предприятията и потребителите да получават закрила съгласно законодателството в областта на конкуренцията. Поради това тя ще продължи да следи отблизо и активно развитието на съответните пазари, за да уличава предприятията, които се възползват от настоящата ситуация, за да нарушат антитръстовото законодателство на ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | ЕК | регулации | доставки | антитръстови правила | прозиводители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини