Експерт: Няма сила, която да спре Ердоган към целите му

Заплаха за сигурността на България няма в краткосрочен план

Снимка: БТА
14:44 26.10.2019
Идеята за създаване на зона за сигурност в района на Северна Сирия не е нова. Турция от години излиза с нея и тя не се посреща добре нито от САЩ, нито от европейските страни. Но както видяхме, няма сила, която да спре Ердоган да изпълни целите си. Това каза председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в ефира на БНР в събота. 

Лесно решение за кризата в Сирия няма и около това мнение са обединени всички анализатори. Турската инвазия в северната част на страната обаче заплита ситуацията още повече, смята Божилов. Според него в действията на Анкара прозира две основни цели на турския президент Реджеп Ердоган – едната вътрешнополитическа, а другата външнополитическа.

„Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на основната сила, победила „Ислямска държава“ в Сирия. В крайна сметка Ердоган иска да възпрепятства и създаването на една консолидирана кюрдска държава“, посочи Божилов.

Вътрешната цел, смята той, е свързана с желанието на държавния глава да се справи с напрежението, създадено в самата Турция от присъствието на около 3.5 млн. сирийски бежанци, което се посреща с недоволство и съгражданите му.

Божилов изрази съмнение, че Турция ще може лесно да удържи военните си победи, включително защото „една военна операция изисква установяване на продължителен контрол. „Има идея и за разместване на хора – изпращане на сирийски араби от Турция към тези зони. Това би породило една нова хуманитарна криза. Турция ще има значителни проблеми със своята сигурност, тъй като кюрдите и в Сирия, и в самата Турция не приемат това насилствено влизане и разселване на кюрди“, отбеляза Йордан Божилов.

„Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на България, но в дългосрочен план можем да очакваме нови бежански вълни, а Турция ще втвърди тона си към Европа, защото някой все пак ще трябва да финансира разселването и създаването на нови условия за живот“, добави още той. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | криза | Турция | Сирия | бежанци | Ердоган | Реджеп Тайип Ердоган | Северна Сирия | Йордан Божилов