ЕС е амбициран да бъде лидер при 5G мрежите

Мобилните технологии от ново поколение са ключ към конкурентоспосбността на Блока

20:53 22.10.2019
Европейският съюз (ЕС) трябва да се превърне във водещ пазар в развитието на 5G мобилни мрежи, тъй като това ще е от ключово значение за повишаване на конкурентоспособността на Блока. Това сочат заключенията в проектен доклад на настоящото председателството, видян от Reuters.

Промените, които 5G носи в мобилните мрежи, устройства и приложения, „налагат ЕС и държавите членки да обърнат особено внимание на осигуряването на киберсигурност на тези мрежи и нови услуги“, се казва в него. 

Изтъква се също, че бързото въвеждане на 5G мрежите е от ключово значение за повишаване на конкурентоспособността на ЕС. За целта се изисква общ подход в настоящия все по-свързан свят. 

Без да се посочва китайския телекомуникационен производител Huawei, лидер в световен мащаб, проектодокладът препоръчва да се насърчи европейския технологичен суверенитет и да се въведат „стабилни“ стандарти за сигурност и мерки за всички производители и доставчици на услуги през целия жизнен цикъл на 5G мрежите.

Финландия, която в момента е председател на ротационното председателство на ЕС, се стреми да финализира официално доклада, така че той да бъде приет на среща на министрите на далекосъобщенията на ЕС през декември.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | конкуренция | 5G | киберсигурност | 5G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини