ЕЦБ трябва да работи бързо по създаването на „е-евро“

Това е мнението на гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилерой

Снимка: Wikipedia
08:42 05.12.2019

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да действа бързо, ако иска Европа да спечели лидерството спрямо другите региони като издаде първата държавно подкрепена дигитална валута. Това заяви ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Галхау по време на конференция в Париж, цитиран от Reuters.

Някои страни в ЕС и Съединените щати разглеждат възможността за създаването на цифрови валути, подкрепени от централните банки (CBDC), но досега Китай е най-напреднал в това отношение.

„Ще имаме някакво предимство при бързото създаване на CBDC, тъй като бихме били първият такъв емитент в света и по този начин ще извлечем ползите от това да имаме еталонна CBDC“, каза Франсоа Вилерой. „Френската централна е нетърпелива да започне експерименти, които биха използвали CBDC за обмен и уреждане на токенизирани финансови активи между финансовите компании, добави той.

Централната банка на Франция предстои да обяви покана за проекти преди в края на първото тримесечие на 2020 г.

„Нашите действия, естествено, ще допринесат за работата на Евросистемата (на европейските централни банки), която трябва да направи разглеждането на възможността за създаване на „е-евро“ един от следващите си фокуси“, добави той.

Централните банки и правителствата бяха принудени да предприемат действия по повод опасенията за възхода на криптовалутите, като например Libra на Facebook, тъй като се страхуват, че те могат да нарушат държавния контрол върху парите.

Междувременно появата на безконтактни дебитни карти улесни потребителите и предприятията да използват електронни пари, за да плащат за стоки и услуги.

Докато Китай води и в тази област с Alipay и WeChat Pay, пазарът на разплащания в Еврозоната остава до голяма степен фрагментиран по национални линии, въпреки единната валута.

Някои европейски банки работят по общоевропейска инициатива за разплащания (PEPSI), за която Вилерой каза, че е „голяма стъпка напред“, която би могла да помогне на банките да издържат на натиска от страна на големите технологични фирми, които се включват на пазара на плащания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | електронни пари | криптовалути

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини