„Еврохолд“ отчете 33% ръст на приходите за 9-месечието

Холдингът е готов да се разраства на нови пазари

Снимка: Еврохолд
12:01 02.12.2019
Най-големият публичен холдинг в България по приходи, „Еврохолд“, отчита 33% ръст в приходите за деветмесечието. От компанията обявиха, че продажбите са достигнали 1.16 млрд. лв., а оперативната печалба (EBITDA) расте с 3% до 25.4 млн. лв.

Постигнатите резултати през първите девет месеца на годината се дължат предимно на силния ръст на застрахователния бизнес на „Еврохолд България“ в Югоизточна Европа и страните от ОНД. Приходите от застрахователна дейност на холдинга се увеличават с 44% за година до над 962 млн. лв., а оперативната печалба в този сегмент расте с 9% до 18.2 млн. лв., казват от дружеството.

Към септември 2019 г. компанията управлява активи за 1.44 млрд. лв., което е с 3% повече спрямо декември 2018 г.

„Продължаваме да работим по избраната от нас стратегия за развитие, която включва както придобивания на досегашните ни пазари, така и на нови при подходящи възможности. Резултатите дават ясен сигнал, че „Еврохолд“ е в състояние да придобива, интегрира и управлява добре нови бизнеси на нови пазари”, коментира Кирил Бошов, председател на УС на холдинг.

Приходите от премии на застрахователния подхолдинг на групата – „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), се повишават с 37% на годишна основа до 617 млн. лв., а реализираната печалба преди данъци нараства с близо 7% до 14.2 млн. лв.

Почти всички ключови дъщерни дружества на ЕИГ регистрират силен ръст на премийния си приход на годишна база, в това число и голяма част от новопридобитите от застрахователната група дружества в Източна Европа и страните от ОНД. Украинската ЕТI, специализирана в туристически застраховки, регистрира 47% ръст на премийния приход до 16.5 млн. лв. и печалба преди данъци от 3.9 млн. лв. „Евроинс Русия“ отчита 9% увеличение на приходите от застрахователни премии до 40.4 млн. лв. и печалба преди данъци в размер на 1.6 млн. лв. „Eвроинс Северна Македония“ бележи 26% ръст на брутния си премиен приход до 20 млн. лв. и 21% ръст на печалбата си преди данъци до 1.3 млн. лв. „Евроинс Румъния“ също отчита силно нарастване на приходите си от застрахователни премии - с 29% на годишна база до малко над 386 млн. лв.

„Евроинс България“ увеличава премийния си приход с 45% за година до близо 175 млн. лв. и повишава повече от четири пъти печалбата си преди данъци до 6.2 млн. лв.
 
Лизинговият бизнес на „Еврохолд, опериращ под бранда „Евролийз Груп“ ЕАД, е другото основно бизнес направление на холдинга, което подобрява значително оперативната си рентабилност. Оперативната печалба в този сегмент расте с 29% за година до 5.3 млн. лв. при 7% ръст на приходите до малко над 20 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приходи | Еврохолд | финансови резултати | Еврохолд България | оперативна печалба

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини