Европейците бягат от Великобритания с темп, невиждан от 10 години

Нетната миграция от страни извън ЕС расте в последните 6 години

Снимка: Pixabay
13:11 28.11.2019
Нетната миграция към Великобритания през първото полугодие на 2019 г. е паднала до най-ниското си ниво от близо шест години. Причината - много граждани на Европейския съюз, които са работили досега в страната, се връщат преди Brexit, показват официалните статистически данни.

Службата за национална статистика съобщи, че новодошлите в страната надвишават напусналите я с 212 000 - най-ниският общ брой от септември 2013 г.

Имиграцията на граждани на ЕС пада до 199 000, което е най-ниското ниво от март 2013 г. Тази тенденция започна още след референдума през 2016 г., когато британците гласуваха с 52% до 48% за напускане на ЕС.

А 151 000 граждани на ЕС са напуснали Великобритания през годината до юни, което е най-големият брой от 10 години насам.

Имиграцията е гореща политическа тема преди националните избори на 12 декември.

Премиерът Борис Джонсън обеща да ограничи броя на хората, които идват във Великобритания, чрез прилагане на система от точки в австралийски стил, докато опозиционната Лейбъристка партия заяви, че миграционната политика трябва да отговаря на нуждите на икономиката.

„Въпреки че все още има повече граждани на ЕС, които се преместват в Обединеното кралство, отколкото напускат, нетната миграция в ЕС намалява от 2016 г., обусловена от по-малко пристигания на граждани на ЕС за работа“, се казва в изявление на Националния статистически офис.

„За разлика от европейската, нетната миграция от страни извън ЕС постепенно се увеличава през последните шест години“, се казва още в съобщението.

Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне ЕС до края на януари, ако неговата партия спечели парламентарно мнозинство на изборите на 12 декември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | граждани | напускане | миграция | Валикобритания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини