Фермерите ще получат отстъпка от 37 ст. за акциза на литър гориво

До края на 2019 г. ще бъдат изплатени близо 73 млн. лева

Снимка: Pixabay
11:15 08.11.2019

Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол в размер на 0,37 лева, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2018 г. Отстъпката  е определена със заповед на министъра на земеделиетo, храните и горите Десислава Танева, съобщиха от ведомството. 

До края на 2019 г. ще бъдат изплатени близо 73 млн. лева по схемата, а останалата част от средствата ще бъдат изплатени в началото на 2020 година.

От ведомството припомнят, че това е вече четвъртата кампания, в която процесът по кандидатстване за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” е облекчен и заявленията се подават придружени само от опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите. Помощта се изплаща на земеделските стопани директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: горива | МЗХ | акциз | отстъпка | фермери | газьол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ