Fiat започна сливането с производителя на Peugeot и Citroen

Сделката би създала регионален европейски конкурент на германския концерн Volkswagen

Снимка: БТА
10:56 31.10.2019
Конкурентите Fiat Chrysler и PSA Group представиха предварителния си план за сливане. Сделката е на стойност 50 млрд. долара и целта ѝ е по-добро представяне на автопроизводителите в едно време на високи търговски мита, затегнати правила за емисиите парникови газове и електрифициране на превозните средства, пише Bloomberg.

Според обявения план акционерите от двете компании ще притежават по 50% от новосформираното предприятие, чиито акции ще се търгуват на фондовите борси в Париж, Милано и Ню Йорк. Инвеститорите във Fiat ще получат дивидент от 5.5 млрд. евро и дъщерното дружество за производство на индустриални роботи Comau, докато френската компания PSA планира да разпредели 46% от дела си в производителя на авточасти Faurecia.

Предвижда се икономиите вследствие на сливането на двата автопроизводителя, без да има затваряне на заводи, да бъдат около 3.7 млрд. евро. След обявяването на новината към 10:30 ч. българско време цената на акциите на PSA Group се бе понижила с 8.3%, докато тези на Fiat Chrysler бяха поскъпнали с 9.6%.

Управителните съвети на Fiat и PSA, която произвежда автомобилите Peugeot и Citroen, са постигнали през следващите седмици да работят за обвързващо споразумение. Подписването на документа би създал четвъртият по големина автопроизводител в света, чиято обща пазарна капитализация би била около 50 млрд. долара. Бъдещото сливане на двамата съперника би създал регионален европейски конкурент на германския концерн Volkswagen.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електромобили | вредни емисии | сливане | Volkswagen | Peugeot | Fiat Chrysler | PSA Group | обединение | Citroen

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини