ФнФ ще гарантира отпуснатите кредити за някои български фирми

Със заемите ще се насърчат енергийната ефективност и иновациите в избрани предприятия

10:56 20.11.2019
Фондът на фондовете (ФнФ) е стартирал обществена поръчка, чиято цел е да бъдат избрани финансови институции, на които да бъде предоставена частична гаранция при отпускането на нови, целеви кредити за близо 700 млн. лв. на селектирани български предприятия.

Средствата ще са насочени както към малки и средни предприятия, така и към големи фирми от почти всички сектори на икономиката. Акцентът при отпускането на заемите ще е върху две стратегически за страната цели – енергийната ефективност и иновациите. Около 60% от средствата ще са предназначени за кредити за енергийна ефективност, а малко над 40% - за иновации.

Парите по обявената от ФнФ обществена поръчка „Портфейлна гаранция с таван на загубите“ ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). ФнФ предлага покритие до 80% от риска по всеки кредит, срещу което кредиторът ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията.

За да се обхване максимално ефективно финансовия сектор в страната, гаранцията е разделена на 14 различни обособени позиции. По първото направление ще се подпомогнат предприятия, които да осъществят важни за тях проекти, свързани с повишаване на енергийната им ефективност, установени с енергиен одит. За 161 микро, малки и средни предприятия, които първи се включат в схемата, ще бъдат осигурени и безвъзмездни средства  за извършването на одита. Кредитите, предоставени по това направление биха могли да достигнат и надвишат 400 млн. лв.

Останалата част от ресурса ще гарантира проекти, свързани с развитието и въвеждането на иновации от бизнеса. Тези проекти могат да са за реализирането на идеи в сферите на информационните и комуникационни технологии, в био, нано и чистите технологии, мехатрониката, креативни индустрии и др. Финансирането по тази линия може да достигне приблизително 300 млн. лв. Заинтересованите кандидати за посредници могат да подават заявления за участие до 18.00 часа на 13 януари 2020 г. Пълният комплект документи може да бъдат разгледани на този адрес.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: енергийна ефективност | заеми | иновации | фонд на фондовете | ОПИК | ФНФ | корпоративни кредити

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини