„Газпром“ върна 1.6 млрд. долара надвзети пари за газ на Полша

До момента точната сума не беше ясна

18:38 01.07.2020

„Газпром“ плати над 1.6 млрд. долара надплатени пари за газ на полската държавна газопреносна компания PGNiG по решение на Стокхолмския арбитраж.

Точната сума на плащането беше обявена в Twitter от ръководителя на PGNiG Йежи Квецински: "Потвърждавам - получено в PGNiG. „Газпром“ върна 1.6 млрд. долара“, пише той.

Преди две седмици стана ясно, че „Газпром“ ще изплати на полската държавна компания PGNiG 1.5 млрд. долара надзвети пари за природен газ до 1 юли. „Газпром“ изобщо не коментира размера на плащането, въпреки че вече отразява резерва за тях в публикуваните си изявления.

Присъденото на PGNiG обезщетение от 1.5 млрд. долара е заради молбата на полската страна за преразглеждане на договорната цена за доставка. Тема, актуална доскоро и в България. Руският монополист върна парите на Полша след като международният арбитражен съд в Стокхолм през април тази година излезе с решение, че „Газпром“ e надтаксувала страната при доставките на природен газ. PGNiG отбелязва, че „Газпром“ се е съгласил за срок на плащане до 1 юли 2020 г.

В бъдеще цената на договора също може да бъде преразгледана - въз основа на заявка на купувача, отбелязва PGNiG.

PGNiG започна арбитражно производство срещу „Газпром експорт“ през 2015 г. с искане за преразглеждане на цената на природния газ, доставен в Полша съгласно договора от 25 септември 1996 г. Той предвижда доставката на около 10 млрд. куб. метра газ на година, а договорът е валиден до 2022 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | Газпром | Полша | PGNiG | надвзети пари