Управителят на МВФ съветва правителствата да „харчат, колкото е необходимо“

Германия направи важни стъпки, за да стабилизира Европа в коронакризата, но със сигурност би могла да направи повече, смята Кристалина Георгиева

Снимка: БТА
18:37 14.05.2020

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева съветва правителствата да „харчат толкова пари, колкото е необходимо“ в борбата срещу коронавируса. Освен това тя вижда кризата като възможност за преход към зелена, по-устойчива на криза глобална икономика.

Германия направи важни стъпки, за да стабилизира Европа в коронакризата, но със сигурност би могла да направи повече, смята управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Германия е действала много бързо и е използвала добре финансовия си обхват досега“, констатира Георгиева в интервю пред германския бизнес вестник Handelsblatt.

Тя подчертава и германската бюджетна дисциплина. „В добри времена е важно да се вземат предпазни мерки за лоши времена“, допълва българският икономист.

„Вярваме, че е разумно да обмислим всички варианти, които могат да помогнат за смекчаване на въздействието на шока в Европа. Коронаоблигациите са възможен инструмент, макар и не единствен“, допълни тя.

Припомняме, че Германия и Нидерландия са двете страни, които се противопоставиха на идеята за т.нар. „коронаоблигации“ - инструмент за поемане на общ за Европейския съюз дълг, тъй като това ще ги обвърже със силно задлъжнели страни като Италия. Идеята бе разкрита в средата на месец март, а заради споровете около нея и липсата на координирани действия някои политици предвещаха крах на Европейския съюз.

Георгиева предупреждава за неуспехи при плановете за „рестарт“ на икономиката. „Връщане към строгите ограничителни мерки може да е необходимо по всяко време“, заявява тя. Тя съветва отмяната на ограниченията да се основава на график, зависим от данните, а не на ключови дати в календара.

МВФ се застъпва и за осигуряване на достъп до заплащане за болни, изплащане на обезщетения за безработица и здравни грижи за по-бедните слоеве на обществото и препоръчва „разширяване на публичните програми за заетост“. Тя описва „по-прогресивните модели на данъчно облагане“ като удобен вариант за момента.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | МВФ | Германия | Кристалина Георгиева | коронаоблигации | икономически срив | възстановяване на икономиката