Георгиева: Липсата на реформи ще удари допълнително икономиката

Управляващият директор на МВФ призовава за координирани действия и да не се разчита само на паричната политика

Снимка: БТА
15:18 16.02.2020

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че липсата на по-задълбочени подобрения в световната икономическа система е заплаха пред и без това „анемичните“ перспективи за растеж, особено след като шокът, причинен от коронавируса, намалява допълнително перспективите през тази година.

„Възможностите на паричната политика намаляват и разчитането на фискалните мерки, както и на структурните реформи за стимулиране на растежа, трябва да бъде по-силно“, заяви Георгиева в интервю за телевизия Bloomberg в Дубай. „Липсва по-агресивен замах при структурните реформи“, смята още българската.

Тъй като въздействието на вируса повишава заплахата от прекъсване при веригите за доставки, повечето основни централни банки са нащрек, но тепърва ще заявяват, че планират парично облекчаване. Още преди мащабът на епидемията в Китай да беше станал ясен, МВФ прогнозира, че световната икономика ще нарасне през 2020 г. с малко по-бавни темпове, отколкото се очакваше заради другите заплахи, свързани с търговията и напрежението в Близкия изток, припомня Bloomberg.

Очаква се последствията да доминират в обсъжданията на срещата на върха на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Рияд.

Георгиева повтори, че се надява на синхронизиран глобален отговор на рисковете, пред които е изправена световната икономика. „Аз съм оптимист, че в трудните моменти ще видим апетита за по-координирани действия“, каза тя.

Макар да заяви, че все още е рано да се оценява икономическият шок от коронавируса, Георгиева похвали Китай за „много агресивните“ мерки за овладяване на въздействието, включително с вливане на ликвидност и стимули в засегнатите региони.

„Трябва да признаем, че има голяма степен на несигурност относно естеството на вируса, как точно влияе върху Китай, ще се разпространи ли той и извън страната“, каза тя.

HSBC е последната засега голяма банка, която намали перспективата си за глобалния растеж, като я свали от 2.5 на 2.3% за 2020 г. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че ръководената от него институция ще трябва да понижи някои от прогнозите си за растеж, отчасти поради влиянието на вируса върху веригите за доставки.

„Дори един месец забавяне на дейностите неизбежно ще се отрази на Китай, а негативното отражение може да се пренесе в останалия свят“, каза Георгиева. „Все още се надяваме, че най-вероятният сценарий ще бъде сравнително бързото ограничаване на вируса“, добави тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | реформи | Кристалина Георгиева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини