Германия забрани пластмасовите сламки и кутии

Продажбата им трябва да спре до 3 юли 2021 г.

Снимка: Unsplashed
08:30 25.06.2020
Германия забрани продажбата на пластмасови сламки за еднократна употреба, клечки за уши и пластмасови кутии за храни, привеждайки законодателството си в съответствие с директива на Европейския съюз, предназначена да намали количеството на пластмасовите отпадъци, които замърсяват околната среда, пише "Индипендънт", като цитира АП.

Кабинетът прие вчера да прекрати продажбата на пластмаси, включително прибори за хранене за еднократна употреба, чинии, бъркалки и дръжки за балони, както и чаши и кутии от полистирол, до 3 юли 2021 г.

Свеня Шулце, министърът на околната среда, каза, че този ход е част от усилието да се отдалечи обществото от „културата на изхвърляне“.

До 20 на сто от боклука, събран в паркове и други обществени места, се състои от пластмасови контейнери за еднократна употреба, главно от полистиролни контейнери, показва германската статистика.

Страната е натрупала рекордните 18,7 милиона тона отпадъци от опаковки през 2017 г., сочат данни, публикувани от Федералната агенция по околна среда (UBA).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | забрана | кутии | пластмаса | сламки | клечки за уши

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини