Германското производство отчете най-големия си спад от 10 години

Производителите на машини и автомобили се справят особено зле през октомври

Снимка: Pixabay
13:20 06.12.2019
Промишленият спад в Германия се задълбочава през октомври, движен от рязкото намаление в производството на инвестиционни стоки, съобщава Bloomberg. Това поражда опасения, че някои от ранните признаци на възраждане на производството може би вече са били задушени.

Според данните на Статистическата служба промишленото производство е паднало с 1.7% спрямо месец по-рано, което обърква очакванията на икономистите за ръст от 0.1%. На годишна база намалението през октомври е още по-голямо - с 5.3%, като спадът е най-големият за последното десетилетие. Той подчертава вредата, нанесена на икономиката от търговско напрежение между САЩ и Китай и несигурността от Brexit. 

Производителите на машини и автомобили, основна част от германската промишленост, се справят особено зле, допринасяйки сериозно за съкращаването на 100 000 работни места, планирани в производствения сектор.

Икономистът на Bloomberg Маева Къзън заяви, че последният спад в индустрията излага на риск перспективите за четвъртото тримесечие. Според нейните изчисления това съответства на ръст от почти 0.6 процентни пункта.

Бундесбанк прогнозира, че икономиката няма да расте изобщо през това тримесечие. Въпреки това правителството в Берлин се противопостави на призивите за въвеждане на значителен пакет от фискални стимули, твърдейки, че икономиката не е в криза.

Министерството на икономиката призна в петък, че индустриалният импулс е слаб, но също така предложи по-оптимистичен поглед върху перспективите. „Последните промени в поръчките и бизнес очакванията сигнализират, че тенденцията за стабилизиране може да се осъществи през следващите месеци“, се казва в съобщението.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | производство | Германия | промишленост | спад

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини