Google дава $1.5 млн. на хакера, който „свали“ Android от разстояние

Компанията е повече от сигурна в защитите на своя Pixel телефон

Снимка: БТА
20:45 22.11.2019
Google вярва, че нейният смaртфон Pixel е доста защитен – толкова, че реши да отправи предизвикателство за милион долара към изкушените на тема киберсигурност IT специалисти. Компанията обеща 1 млн. долара награда на всеки, който успее да компрометира дистанционно цялостната експлоатация на устройството. 

Става дума за това да се намери пробойна в сигурността на защитния чип Titan M, вграден в Pixel устройствата, уточнява Business Insider. Предизвикателството е да се направи пробив, който да даде на хакерите достъп до операционната система на телефона от разстояние, без никакво взаимодействие с потребителя.

Победителят ще получи 50% бонус, ако извърши хакването на версия на Android, която все още е на етап предварителен преглед за разработчиците. Така наградата би достигнала сумата от 1.5 млн. долара. 

Наградата се обявява в рамките на програмата за сигурност на Google – Android Security Rewards, основана през 2015 г. Компанията предлага призове за различни хакерски подвизи, повечето от които варират от няколко хиляди до няколкостотин хиляди долара. През 2019 г. гигантът е раздал повече от 1.5 млн. долара по този начин, или средно по 3 800 на находка. Най-голямата единична награда за годината е в размер на 161 337 долара. 

Google не е единствената компания, предлагаща парични стимули на доброжелателни хакери, които могат да намерят дупки в сигурността на устройствата. Apple обяви подобна награда като сегашната на Google през август и обеща при успех да плати 1 милион долара. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | смартфон | Android | награда | сигурност | хакери | защита | Pixel | Google Pixel

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини