Столична община стартира подмяната на стари битови печки от януари

Предстои да се изберат първите 140 домакинства, които ще се включат в пилотната фаза на проекта

Столична община стартира подмяната на стари битови печки от януари

Снимка: Economic.bg/Архив

13 квартали и села около София, които се отопляват на дърва, ще получат безплатна подмяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ. Подмяната ще се осъществи благодарение на програмата „Лайф“, която е финансирана от ЕК и е с капацитет близо 5000 домакинства, съобщи заместник-кметът на София по околната среда Йоана Христова, съобщи БНР.

Припомняме, че през месец март общините София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана започнаха кампания за безплатна подмяна на старите печки на твърдо гориво, които се използват в момента от домакинствата. Но старта на същинската подмяна на отоплителните уреди ще започне през януари 2020 г.

Предстои да бъдат избрани първите 140 домакинства, които ще се включат в пилотната фаза на програмата през месец януари. Кварталите, които ще бъдат обхванати от програмата са Филиповци, Волуяк, Мрамор, Требич, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Бусманци, Абдовица, Димитър Миленков, Казичане и Кривина, стана ясно от думите на зам-кметът на София по околната среда.

Новите отоплителни уреди, които ще бъдат предоставени са пелетни камини, пелетни котли с водни ризи, газови котли, газови конвектори и стоманени панелени радиатори, уточни Христова. Очакваният ефект след подмяната на старите печки е фините прахови частици в столицата да се намалят с около 74 тона годишно.

„Основните критерии, които ще бъдат прилагани при избора на домакинствата за пилотната фаза са да се отопляват на дърва и въглища, да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение“, заяви Йоана Христова. Тя уточни, че всички желаещи да се включат в програмата трябва към момента на кандидатстването да са платили всички  местни данъци и такси върху недвижимия имот.


Коментари: 0