Горанов: Свалим ли данъците, няма да има пари за инфраструктура

Финансовият министър призова кметовете да помислят каква политика ще водят

09:02 08.11.2019
Намаляването на данъците е лесно, но в следващия момент да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството за пари за инфраструктура. Изкушението да разказваш приятни за ухото истории възпитава грешно българските граждани. Те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на „Нова телевизия“ по повод националния бюджет за следващата година и някои предизборни обещания на кандидат-кметове да се борят за по-ниски данъци.

По думите на Горанов в България местните данъци са изключително ниски. „Където се плащат по-големи такива, ще има по-добра инфраструктура. Законът е определил диапазони, но голяма част от общините искат да стоят в долния им край“, заяви той и добави, че именно затова градоначалниците трябва да преценят каква политика ще водят – за ниски данъци или за качествена инфраструктура.

Финансовият министър коментира, че критиките, че правителството залага на по-ниски приходи в бюджета догодина, разчитайки на преизпълнение, са неоснователни. „Ако погледнете приходите за следващата година, ще видите, че те нарастват. Ще съберем с близо 3.5 млрд. лева следващата година. Нито един лев преизпълнение на приходната част от бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. То има възможност по силата на закона да размества отделни разходни пера. Ако добре управляваме държавния дълг, можем спестените лихвени разходи да ги насочим към допълнителен трансфер, примерно за добавки към пенсиите“, обясни Горанов.

Той коментира и решението на президента Румен Радев да върне на Висшия съдебен съвет кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Според Горанов това действие е "атестацията на Радев за качествата на Гешев". Министърът смята още, че изпълнителната власт не би трябвало да издига кандидати за поста, тъй като съдебната трябва да остане независима.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | пътища | инфраструктура | Владислав Горанов | главен прокурор | Румен Радев | местни данъци | Иван Гешев | кметове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ