Инвеститорите са в напрегнато очакване за края на седмицата

Наближава крайният срок за частично споразумение между САЩ и Китай

Ценните книжа се понижиха във вторник, след като крайният срок за „фаза едно“ в търговското споразумение между САЩ и Китай наближава. Ако до неделя не се стигне до споразумение за така наречената „фаза едно“, ще влязат в сила нови мита върху вноса на стоки от Китай. Според пазарни анализатори и двете страни работят за изграждане на това споразумение, поради което може САЩ да отложат налагането на нови тарифи. 

Също така инвеститорите очакват заседанието на Фед, което ги направи по-предпазливи към рисковите активи. Индустриалният индекс Dow Jones се раздели с 27.88 пункта до 27881.72 пункта, докато S&P 500 изостана с 0.11% и завърши деня при 3132.52 пункта. Във вторник акциите на Netflix претърпяха загуба от 3.1%, което оказа натиск върху индекса Nasdaq и го понижи до 8616.18 пункта. 

Европейските борси също завършиха деня на червена територия главно заради търговските спорове между САЩ и Китай. Търговията в Европа понижи водещия индекс DAX s 0.27 процента до 1300.72 пункта. 

На прага на предсрочните избори във Великобритания FTSE 100 се раздели с 0.28% от стойността си до 77213.76 пункта. Основен фаворит за изборите, който ще се проведат на 12 декември, остава консервативната партия на премиера Борис Джонсън, който е твърдо решен да изкара страната от ЕС. Крайният резултат от изборите ще бъде ключов за Brexit и икономическата политика като цяло. 

През изминалия ден златото поскъпна до 1464.48 долара за тройунция на фона на напрежението между САЩ и Китай. Покачване на цената записа и петролът, който се изкачи до 59.10 долара за барел.

Акценти днес 

Заседание на Фед

Вниманието на инвеститорите в сряда ще бъде насочено към заседанието на Федералния резерв на САЩ, който ще публикува решението си за основния лихвен процент. След като тази година Централната банка намали лихвите 3 пъти, сега се очаква да оставят лихвата без промяна. Важен акцент от заседанието ще бъде темата за монетарната политика на страната, което ще бъде дискутирано на пресконференцията, която ще даде председателя на Фед Джером Пауъл в 21:30 часа.

Инструмент на фокус

Alcoa Corp – 4 часова    

Акциите на Alcoa се търгуват около 50 периодната средна, заради което може да очакваме забавяне на импулса, докато нивото на съпротива не бъде пробито. Задържане на цената над 50 периодната средна ще даде индикация, че низходящата корекция може би е приключила. По-силно поскъпване и пробив над линията на съпротива при $20.90 ще ни даде сигнал за покупка с цел тестване на локалните максимуми около $23.  

USD/CHF – 4 часова    

Само ден преди заседанието на Фед щатската валута изостава след швейцарския франк, което понижи валутната  двойка до ключовата зона на подкрепа около 0.9850. При достатъчно сила на продавачите може да видим пробив и затваряне под това ниво, което ще ни даде ясен сигнал за задълбочаване на низходящото движение и възможност за влизане в къса позиция. Адекватно ниво за стоп остава 50 периодната средна, като пробив над нея ще отмени очакванията ни.  

NatGas US – Дневна   

Природния газ започна седмицата с низходящ гап, след което цената започна консолидация. В този случай нагласите са за продължаване на низходящия  тренд при пробив под зоната на консолидация. Също така има голяма вероятност цената да тества покриване на гапа, преди да се впусне в ново понижение.   

CAC40 – Дневна  

Корекцията на френския индекс даде възможност на инвеститорите за нови покупки на атрактивни цени. Ако дневната свещ завърши сесията над низходящата тренд линия ще имаме сигнал за покупка с краткосрочна цел достигане до максимумите около 5960 пункта. От друга страна ако пазара окаже натиск върху индекса и видим пробив под 5750 пункта ще очакваме задълбочаване на корекцията до стойности около 5600 пункта.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: акции | Китай | САЩ | Фед | борси | споразумение | преговори | търговска война | книжа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини