Ирландия ще въведе „данък лате“ до 2021 г.

Правителството след 2022 г. ще „удари“ и кутиите за храна

Снимка: Pixabay
21:10 06.11.2019
Ирландия ще въведе „данък лате“ до 2021 г., съобщава Reuters. Правителството иска да обложи с 25 евроцента чашките за кафе за еднократна употреба, за да стимулира потребителите да носят собствени за многократно използване. Така би трябвало да се намали изхвърлянето на пластмасови отпадъци.

В момента някои кафенета в Ирландия дават отстъпка на потребителите, ако носят със себе си чаша.

Дъблин започна по-активна политика за намаляване на въздействието на икономиката върху околната среда, след като през 2018 г. за трета поредна година превиши определеното допустимо ниво на парникови газове.

Въвеждането на „данък лате“ е само една от поредицата нови такси, които въвежда Дъблин с цел повишаване на екологичността, като е предвидено и увеличаването на някои от съществуващите. В супермаркетите например цента на средноголемите найлонови торбички бе вдигната до 0.25 евро. За първи път данъкът за тях беше въведен през 2002 г., припомня Reuters.

В момента страната, която е с население от 4.9 млн. души, използва до 200 млн. чашки за еднократна употреба годишно, установи проверка на правителството през изминалата година.

Биоразградимите продукти обаче също ще се облагат, тъй като липсва инфраструктура за рециклиране на опаковки, които са били в контакт с храна и напитки. След 2022 г. правителството ще разработи и втора фаза на разпоредбите, която ще бъде насочена към кутиите за храна за вкъщи. Третият етап ще обхване опаковките на хранителните продукти в магазините на дребно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: екология | Ирландия | пластмаса | чаши за кафе

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини