Изтича срокът за подаване на декларации за доходите

За първи път тази година от НАП предоставиха услуга, чрез която данъчните декларации са предварително попълнени

Снимка: Economic.bg/Архив
10:38 30.04.2020

Срокът за подаване на декларации за доходите и плащане на данъка върху общата годишна основа за физически лица изтича днес. До края на деня трябва да се декларират и внесат и окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

С приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се промениха много срокове, свързани с подаването на финансовите отчети и плащането на данъците от страна на юридическите лица, както и при физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон. Срокът за подаване на годишната данъчна декларация обаче не беше удължен.

В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.

За първи път тази година от Националната агенция по приходите предоставиха услуга, чрез която данъчните декларации са предварително попълнени, но за да бъдат подадени по този начин, е необходимо наличието на персонален идентификационен код. Гражданите, които са се сдобили с ПИК, проверяват и потвърждават информацията в автоматично създадената декларация. Ако има неотбелязани доходи, като например такива от наем, те се допълват.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | НАП | доходи | срок | физически лица | деклариране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ