Как харчи парите си Джак Ма

С милиарди в джоба, бихте помислили, че той харчи много, нали? Е, не точно

Снимка: БТА
19:30 02.12.2019
Джак Ма е най-богатият човек в Китай, а неговото състояние възлиза на 38 млрд. долара. 55-годишният Ма е съосновател на гиганта за електронна търговия Alibaba. Това е най-големият дигитален пазар в Китай, който отговаря за приблизително 80% от всички онлайн продажби в Китай. 

След 20 години в Alibaba, Ма обяви през септември 2019 г., че ще се оттегли като изпълнителен председател. Но не се притеснявайте. Пламенният бизнесмен има все още какво да постигне. 

Как Джак Ма прави и харчи милиардите си, разказва "Бизнесинсайдър".

Той е селф-мейд милиардер. Започва да работи като учител по английски, като печели само 12 долара на месец. Университетът в Харвард го отхвърля 10 пъти, също така е отхвърлен за работа от приблизително 30 компании, включително KFC. Но със старта на интернет, Ма вижда възможност. И без технологичен или бизнес опит, той основава Alibaba с помощта на 17 приятели през 1999 г. Дигиталният пазар свързва китайските клиенти с производителите. 

Стартът на Alibaba първоначално е труден, изправен пред избухването на дот-ком балона през 2000 г. и конкуренцията на китайската версия на eBay - EveryNet. Но с известна помощ на инвестиции от Yahoo, компанията стъпва на краката си до средата на 2000-те.

През 2014 г. Alibaba стана публична компания в най-голямото IPO в историята на САЩ. А продажбата направи Ма най-богатия човек в Китай. 

Alibaba притежава и още много бизнес - сайта за продажби на дребно Taobao; услугата за обработка на плащания Alipay, от която Ma притежава почти 50% дял; и популярния китайски сайт за социални медии Weibo.

Под ръководството на Ма сега компанията притежава South China Morning Post и дори филмово студио, което инвестира във филми като „Mission: Impossible - Rogue Nation“ и „Star Trek Beyond“. Откакто Ма стана изпълнителен председател през 2013 г., приходите на Alibaba са нараснали с 1100%. А от септември 2019 г. пазарната стойност на компанията достигна 465 милиарда долара. 

А делът от 5,3% в Alibaba на Джак Ма струва 24,6 милиарда долара.

Но извън Alibaba, потокът на доходите на Ма е впечатляващо разнообразен. През 2010 г. Ма и четирима сътрудници основават дружеството за рисков капитал Yunfeng, за да управлява голяма част от личните инвестиции на Ма. Той има участия в Yahoo Китай. 

С милиарди в джоба, бихте помислили, че той харчи много, нали? Е, не точно. 

Ма кара скромен SUV Roewe RX5, който струва едва 15 000 долара. И също така не харчи много за хобита. Говори се, че той обича да медитира, да играе покер и да практикува тай чи - хоби, което го накара да участва във филм за кунг-фу. 

Но ако има нещо, в което Ма буквално разхищава пари, това са недвижимите имоти. През 2015 г. той съобщи, че е купил къща в най-скъпия квартал на Хонконг за внушителната сума от 191 милиона долара. По онова време покупката счупи рекорда за най-скъп дом на квадратен фут в Азия. 

Освен това Ма плати 23 милиона долара за имот в Адирондакс в щата Ню Йорк в САЩ. И година по-късно купи лозе с площ 210 акра в южната част на Франция. Плюс това, той все още е собственик на апартамента в Lakeside Gardens, където стартира Alibaba преди 20 години.

На въпроса как Ма пътува между всички тези имоти, отговорът е - частен самолет Gulfstream 550, закупен от Alibaba за 49,7 милиона долара. 

Alibaba също прави легендарни шоута за таланти, на които Ma винаги е в центъра. На тези събития той е водещ и пее песни от "Lion King". 

Най-впечатляващият празник е партито за пенсионирането на Ма през септември 2019 г. Тогава компанията наема стадион с олимпийски размери за мащабно тържество с 60 000 служители. Партито включва и парад на служителите, а самият Ма пее хита You Raise Me Up.

Но дори и с всичките си милиарди, Ма каза, че всъщност е бил по-щастлив, когато е бил учител по английски. Той отбеляза, че милиардите му идват с отговорност да харчи от името на обществото. Може би затова се насочва и към филантропска работа за здравеопазването, околната среда и образованието.

Под неговото ръководство Alibaba дарява 0,3% от печалбата си за екологични каузи. 

Ма е в борда на Китайския фонд за защита на природата и е дарил милиони за усилия за отстраняване на бедствия. 

Фондацията Джак Ма, създадена през 2014 г., се е ангажирала да дари над 44 милиона долара както на Университетската болница в Жеджианг, така и на китайски учители в селските райони. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | пари | имоти | състояние | Джак Ма