Как САЩ може да изпреварят Китай в 5G надпреварата

Конкуренцията не се изчерпва с изграждането на новите мобилни мрежи

19:50 27.11.2019
Докато Китай разгръща мобилните мрежи от следващо поколение с бързи темпове, експерти твърдят, че Съединените щати все още имат някои предимства в надпреварата за доминация в тази област, пише CNBC в свой анализ по темата. 

Азиатската страна пусна 5G мрежи на територията си на 1 ноември, като три от националните телеком доставчици вече предлагат абонаментни планове на клиентите си. Седмица по-късно Пекин заяви, че започва усилени научни изследвания и разработки в посока 6G. 

5G мрежите обещават супер висока скорост за пренос на данни, възможност за свързване на милиарди устройства онлайн и пренебрежително малко закъснение на сигнала, което отваря път на иновации като автономните автомобили. Навлизащото ново поколение комуникации ще е основополагащо и за Четвъртата индустриална революция, която се очаква да трансформира икономиката в по-интелигентна и с по-висока добавена стойност. Голяма част от света обаче все още работи по оптимизирането на 4G покритието си. 

Тенденциите показват, че САЩ губят надпреварата за следващото поколение комуникационни технологии, но „все още имат сили да играят“, отбелзява Адам Сегал, директор на програмата за политика в областта на цифровизацитяа и киберпространството в CFR.

„Американските компании могат да доминират в приложенията и услугите, които работят в 5G“, обяснява той и добавя, че само защото Китай са напред в лансирането на мрежи, не означава, че конкуренцията е приключила. 

Козът на САЩ е в капацитета за иновации, който може да даде предимство на страната, смята и Пол Триоло, ръководител на практиката по геотехнологии в Eurasia Group. Американските технологични компании вече работят върху автономни превозни средства, добавена реалност и виртуална реалност, от където се очаква да се да дойдат първите няколко топ приложения за 5G. 

Триоло отбелязва, че макар Китай да са по-бързи с разгръщането на мрежите, САЩ също го правят достатъчно бързи, че да могат междувременно да иновират в тази област. Компании като Facebook и Google например ще могат да се възползват от по-бързите скорости на 5G, за да развият модерни услуги, добавя от своя страна Ерик Рос, главен инвестиционен стратег в Cascend Securities.

Според Адам Сега Съединените щати трябва да се съсредоточат върху разработването на софтуер, ако искат да излязат напред в състезанието. Той обръща внимание и заетите честоти от високия спектър (от военните и метеорологичните радари), като казва, че много по-ефективни може би са тези от средния. За сравнение китайската 5G система също използва спектри от по-ниска лента, които покриват по-голяма площ и осигуряват по-последователно мрежово покритие, според Рос. 

Прави впечатление разликата в подходите. „Не казвам, че китайската технология е по-добра“, казва Рос и добавя: „Технологията е подобна,... става дума за стратегията“. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | конкуренция | 5G | надпревара | 5G мрежи