КЕВР е готова с правилата за достъп на малките ВЕИ-та до борсата

Регулаторът обяви обществено обсъждане на проект за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Държавата създава необходимите нормативни условия за реално участие на производителите на електрическа енергия от Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и от Високоефективното комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (ВЕКП) с обща инсталирана електрическа мощност между 1 МВт и 4 МВт да продават енергията си на организирания борсов и балансиращ пазар.

Това става ясно от доклада, изпратен до председателя на КЕВР от дирекциите „Електроенергетика и топлоенергетика“ и „Правна“, с който се предлага приемането на проект за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия.

Целта на проекта е не само да регламентира участието на тези малки производители на електроенергия на свободния пазар, но също и да предотврати „в значителна степен възможностите за злоупотреби и извличането на неполагащи се изгоди” за някои от тези малки производители. Става въпрос за това, че с предлаганото отпадане на чл. 56а, ал. 10 от ПТЕЕ ще се премахне съществуващата и в момента несправедливост, при която някои ЕРП-ета намаляват технологичните си разходи по начин, който рефлектира върху допълнителните разходи, покривани от цената „задължения към обществото” и дължима от всички клиенти на регулирания и свободния пазар.

От друга страна предлаганите промени щели да създадат сигурност и увереност в пазарните участници, че постигнатите борсови цени се дължат на обективни фактори, а не на задкулисни договорки, става още ясно от доклада, изпратен до председателя на КЕВР.

В крайна сметка с участието на производителите от ВЕИ и ВЕКП с централи с обща мощност между 1 и 4 МВт ще даде тласък на борсовата търговия и ще увеличи ликвидността на борсовия пазар, става ясно още от мотивите за предлаганите изменения в Правилата за търговия с ел. енергия.

Общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия ще се състои на 27-и декември от 10 часа в сградата на КЕВР.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: малки ВЕИ | ВЕИ производители