Китай може да пусне дигиталната си валута до 2-3 месеца

Това би дало тласък в развитието на валутите и регулациите

07:25 12.11.2019
Китай може да започне да въвежда дигиталната си валута още през следващите два до три месеца, прогнозира управляващият партньор на инвестиционен посредник HCM Capital Джак Лий, цитиран от CNBC. 

Страната вече е разработила рамката Digital Currency Electronic Payment (DCEP), отбелязва той и допълва, че това би позволило на централната банка да издава цифрова валута на търговските, както и на платежните мрежи на трети страни, като Alipay и WeChat Pay. 

„И така, те вече имат цялата система и мрежата е готова. Мисля, че ще я видите (дигиталната валута) съвсем скоро, през следващите може би два до три месеца“, казва Лий по време на финтех събитие в Сингарпур. По думите му в началото тя ще бъде пусната тестово, без да заменя физическите пари. 

HCM Capital инвестира в редица блокчейн стартъпи. Посредникът е подкрепен от тайванския производител на електроника Foxconn, който също инвестира в 100-милиардния фонд Vision Fund на японската фирма SoftBank. 

Виртуалните валути приковават вниманието през последните години, като мнозина експерти предупреждават за увеличаването на рисковете от измами, по-специално изпирането на пари и финансирането на тероризъм. Правителствата все още не намират начин да регулират новосформиралото се пространство. 

Очакваното пускане на китайската цифрова валута може да тласне властите по света да мисля как могат да използват и регулират технологията, смята Даниела Стофел, държавен секретар на Швейцария за международните финанси. „Ако правителствата сега разберат, че това се случва в действителност, а скритите въпроси и предизвикателства в електронната валута, сега са реални, се надявам това да даде допълнителен тласък на решенията в глобален мащаб“, заяви още тя пред CNBC. 

В допълнение към въпроса за регулацията, потенциалният ръст на цифровите пари би породил такъв и относно ролята на националните валути и централните банки – нещо, което също трябва да бъде обсъдено в международен план. 

Китай не е единствената страна, която планира да издава своя дигитална валута. Швейцарската централна банка заяви миналия месец, че работи националната борса, за да проучи възможното използване на такива валути при търговията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | регулации | дигитална валута | национална банка | пуска