Китай също се отказа от планираните за 15 декември мита спрямо САЩ

Азиатската страна се е ангажирала да внася повече американски стоки и услуги

Снимка: БТА
08:43 15.12.2019
Китай отмети допълнителните мита върху някои вносни стоки от САЩ, които беше планирано да влязат в сила на 15 декември, пише Voice of America. Решението на Пекин идва, след като с Вашингтон в петък договориха „първа фаза“ от търговското споразумение помежду им.

Митата, които Пекин щеше да наложи спрямо САЩ на 15 декември в отговор на планирани от Вашингтон за същата дата нови тарифи, щяха да са върху американски стоки, вариращи от царевицата и пшеницата до превозни средства и авточасти.

Наложените досега от Китай мита върху вносни американски стоки ще останат в сила. „Китай се надява, въз основа на равноправие и взаимно уважение, да работи със САЩ, правилно да се решат опасенията на всяка от двете страни и да се насърчи стабилното развитие на американско-китайските икономически и търговски отношения“, гласи част от изявлението относно митата на китайския Държавен съвет, публикувано на сайтовете на редица китайски институции, включително финансовото министерство.

В петък високопоставен американски преговарящ по търговските теми заяви, че Китай се е съгласил през следващите 2 години да внася допълнителни стоки и услуги от САЩ, които да са с поне 200 млрд. долара над обема американски стоки и услуги, внесени от азиатската страна през 2017 г. Въпреки това в същия ден от кабинета на американския търговски представител заявиха, че САЩ ще запазят в сила действащите 25-процентни мита върху вносни китайски стоки на обща стойност 250 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | тарифи | Вашингтон | търговска война | Пекин | мита