Кой колко вино изнася по света (графика)

COVID-19 даде силен тласък на продажбите на вино

Снимка: Unsplash
13:56 28.06.2020
COVID-19 затвори хората по домовете им, а това промени част от потребителските навици. Един от продуктите, изпитали скок в търсенето, е виното. В края на март продажбите му са се увеличили с 42% в сравнение със същия период на миналата година. 

Но колко важно е виното за световната икономика? За някои страни винената индустрия е от съществено значение и графиката по-долу илюстрира именно кои държави изнасят най-много. 

Данните за визуализацията са от Международния търговски център и отразяват износа през 2019 г. На картата са включени само страни с повече от 0.01% от общия износ на вино в света. 

Визуализацията е изготвена от HowMuch. Колкото по-голям е кръгът, толкова по-голяма е общата стойност на износа на вино в тази страна през 2019 г. По същия начин по-тъмните кръгове представляват страни с по-висок процент от световния износ на вино. 

На пръв поглед е ясно, че европейските страни доминират на световния пазар на вино, въпреки че Австралия и Нова Зеландия също имат значителен дял.


Топ 10 на най-големите износители: 

1. Франция: 11 млр. долара
2. Италия: 7.3 млрд. долара
3. Испания: 3.1 млрд. долара
4. Австралия: 2.1 млрд. долара
5. Чили: 1.9 млрд. долара
6. САЩ: 1.4 млрд. долара
7. Нова Зеландия: 1.2 млрд. долара
8. Германия: 1.2 млрд. долара
9. Португалия: 920 млн. долара
10. Обединено кралство: 837 млн. долара
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | износ | Франция | вино | Австралия | Нова Зеландия | най-големите износители | износители на вино

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини