Коронакризата ще свие гръцката икономика с до 10.5%

Правителството в Гърция се стремеше към ръст от 2.8% тази година

Снимка: pixabay
18:00 09.07.2020

Гръцката икономика ще се свие със 7.5-10.5% през тази година под въздействието на коронакризата, съобщиха от Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE), цитирани от Reuters.

Гърция загуби една четвърт от икономическото си производство по време на 10-годишната си дългова криза. През изминалата година обаче икономиката на съседката ни отчете ръст от 1.9%, а правителството се стремеше към ръст от 2.8% през тази година. Но избухването на вирусната пандемия от коронавирус и последвалата карантина, навреди сериозно на бизнес климата в държавата.

„Ситуацията около здравния проблем все още е тревожна“, заяви ръководителят на мозъчния тръст Никос Ветас, и добави, че Гърция трябва да използва европейски средства, които ще бъдат предоставени за укрепване на инфраструктурата и преминаване към нов модел на растеж.

Експертите прогнозират, че нивото на безработицата тази година ще се увеличава до 19.3% - 20.5% от 17.4% през миналата година, тъй като коронавирусът принуждава много фирми да прекратят дейността си, посочва IOBE.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Гърция | прогнози | спад | растеж