КТ „Подкрепа“ започва национален протест заради болничните

От КНСБ обаче няма да подкрепят действията на колегите си

Снимка: Economic.bg
10:51 27.11.2019
Конфедерация на труда "Подкрепа" ще проведе днес национален протестен митинг-шествие в София под надслов "Болните работници не са престъпници". Другият синдикат – КНСБ – няма да участва в акцията, съобщи пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Протестът започва в 11 часа на площад „Княз Александър Първи“ в София и е заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че то няма да бъде внесено в парламента.

КТ "Подкрепа" поставя и други искания. Основното е работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на сто за три дни, както е сега. Участниците в акцията ще внесат декларация в парламента, след което шествието ще стигне до седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Председателят на стачния комитет на синдиката Любка Георгиева заяви: "Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно“.

„Протестираме  и срещу правителството, и срещу работодателите“, обясни Григорова. „Правителството в момента стои отстрани и гледа кой ще надделее. Това показва на хората, че те трябва да упражняват натиск, когато някой посегне на правата им и трябва да поставят искания“, добави тя.

По думите ѝ между първо и второ четене на законопроекта с промените при болничните е било внесено предложение за цялостен анализ и подготвяне на мерки за контрол над фалшивите болнични. КТ „Подкрепа“ също смята, че контрол и анализ трябва да има.

„Само че забележете мотивите – те са, че работници и служители мамят работодателите си и пречат на нормалното правене на бизнес. Това ясно показва, че онова, което ни се готви след месец, ще бъде много подобно на това, от което се отказаха под натиск от страна на синдикатите“, коментира Григорова.

Според нея работодателите заблуждават обществото. По думите ѝ твърдението им, че нямат възможности за контрол не е вярно. За нея и в момента работникът е ощетен, защото работодателят плаща за болничен не 100%, а 70% от възнаграждението.

Първоначалните намерения са били протестът да се проведе съвместно с КНСБ. От там обаче за заявили, че засега запазват стачна готовност. Националният секретар на организацията Ася Гонева уточни, че това е решено след допитване сред членовете на КНСБ: „Нагласата беше, че трябва да поизчакаме. Няма никаква интрига в това, че трябва да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да протестира, не означава, че няма да се наложи в някакъв момент и няма да преценят хората ни, че и те искат по някакъв начин да изразят отношение“.

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните; да изплащат 100%от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: КНСБ | КТ Подкрепа | болнични листове | национален протест | Ваня Григорова | фалшиви болнични | Конфедерация на труда Подкрепа | Ася Гонева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ