Лидерите на ЕС одобриха Лагард начело на ЕЦБ

Тя поема поста от 1 ноември

Снимка: БТА
13:55 18.10.2019
Европейският съвет назначи Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) за срок от 8 години. Мандатът не може да се подновява, съобщиха от Съвета.

Кристин Лагард ще замени напускащия президент Марио Драги от 1 ноември 2019 г.

Родена в Париж през 1956 г., Лагард завършва юридически факултет в Университета в Париж X и получава магистърска степен от Политическия институт в Екс ан Прованс.

През юни 2005 г. тя става министър на външната търговия на Франция. След кратка служба като министър на земеделието и рибарството, през юни 2007 г. тя става първата жена, заела поста министър на финансите и икономиката на държава от Г-7. 

На 5 юли 2011 г. Кристин Лагард е единадесетият управляващ директор на МВФ и първата жена, която заема тази позиция. Тя беше избрана за втори мандат, който започна на 5 юли 2016 г.

След като беше предложена да оглави ЕЦБ, тя напусна МВФ и на нейното място начело на международната финансова институция бе избрана Кристалина Георгиева.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Кристин Лагард | Европейски съвет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини