Лондон обещава да „затвори крана“ на евтината работна ръка от ЕС

Правителството на Борис Джонсън подготвя нови правила, за да могат граждани на Блока да работят на Острова

Снимка: БТА
13:00 16.02.2020

Великобритания ще „изключи“ чуждестранните, нискоквалифицирани работници и ще изисква от всички квалифицирани, които желаят да дойдат в страната, да имат предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата и език, пише Reuters, цитирайки статия на британския вътрешен министър. Тези нови правила ще заработят от следващата година, когато изтече преходният период, в който Лондон и Брюксел трябва да се договорят за бъдещите си отношения.

В момента гражданите на Европейския съюз могат да се движат свободно между държавите членки, което накара някои британци да гласуват за Brexit на референдума през 2016 г. в опит да намалят броя на пристигащите в страната.

„Новата ни имиграционна система ще затвори крана на евтината, чуждестранна нискоквалифицирана работна ръка“, пише министърът на вътрешните работи Прити Пател във в. The Sun. „От следващата година всички квалифицирани работници ще трябва да спечелят достатъчно точки, за да могат да работят във Великобритания. Те ще трябва да говорят английски, да имат договор за работа с фирма и да отговарят на изискванията за заплата“, пише още той.

Пател казва, че „общият брой“ ще падне под предварителния план.

Някои опозиционни политици твърдят, че ограниченията на имиграцията могат да навредят на обществени услуги като Националната здравна служба, която в определени области разчита на други граждани на ЕС, които работят като медицински сестри и лекари.

Правителството заяви, че ще присъди допълнителни точки на работещите в сектори, където има недостиг на умения.

Лондон и Брюксел ще прекарат тази година в преговори за условията на сделката след Brexit, която ще влезе в сила на 1 януари 2021г., като вече са изготвени „бойните линии“ за това доколко Великобритания ще се разминава с правилата и регламентите на ЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работници | Борис Джонсън | Брекзит | чуждестранни работници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини