Mastercard увеличава лимита на картовите плащания без ПИН

ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно

10:56 26.03.2020

Mastercard увеличава лимита на безконтактните картови плащания в 29 държави в Европа. В България той става 100 лв. (от 50 лв.) като причината е епидемията от COVID-19. В някои държави като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други, сред които нашата страна, ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват с минимален риск от докосване на различни повърхности.

ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица.

Увеличенията се случват и по време на навлизане на новата Европейска директива PSD2, която ЕС налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти. Тази мярка ще осигури на потребителите защитени плащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим 6-а поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева (кой от двата критерия се прилагат зависи от банката издател на картата). 

Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо определени трансакции да се случват контактно, съобщават от компанията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: MasterCard | разплащания | безконтактни плащания | пос терминали | лимит | ПИН | магизини

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини