Домусчиев: Българската икономика ще оцелее, но я чакат трудни години

Той обаче не изключва да има фалити на медии, включително и на телевизии

Домусчиев: Българската икономика ще оцелее, но я чакат трудни години

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Най-важната цел на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев сега, след като пребори коронавируса Covid-19, е да поддържа предприятията си в такова състояние, че да не се наложи да бъде съкратен нито един служител. Това коментира самият той в интервю пред в. „24 часа“.

Според него на този етап не е нужно България да тегли нов външен заем, особено когато още не е ясно как ще се развие ситуацията и колко дълго ще продължи да се разпространява заразата. Със сигурност обаче ще има индустрии, които ще се наложи да спрат, ще има и такива, които пък ще продължат да работят, но ще са под сериозен натиск.

„Като например експортно ориентираните производства, които срещат големи трудности заради бавното преминаване на транспорта през границите. Върху този проблем трябва да се работи активно от всички правителства в Европа и да се вземат бързи мерки“, обясни Домусчиев.

Според председателя на КРИБ най-тежко ще бъдат засегнати секторите на туризма и ресторантьорството, а освен това и транспортният бранш. „Ще има и сериозно отражение върху медиите, тъй като те са изправени пред риска да не получават доходи от реклами заради спиране на редица бизнеси. Не изключвам да има фалити на медии, включително и телевизии, да се стигне до съкращения на хора, работещи в медиите. Надявам се медиите да бъдат включени в мерките на правителството“, прогнозира бизнесменът.

Той е уверен, че българската икономика ще оцелее, но я чакат трудни години, тъй като целият свят е обхванат от кризата, а страната ни е силно зависима от чуждестранните пазари.

По отношение на мерките на правителството срещу разпространението на вируса Домусчиев ги оценява като адекватни. Що се отнася до ходовете в подкрепа на икономиката, като председател на КРИБ и на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), той ще поиска среща с правителството. Според него е необходимо подробно обсъждане на мерките в помощ на бизнеса, за да успее той да оцелее.

„Валутният борд трябва да остане, той дава стабилност. Жалко е, че България не можа да се присъедини по-рано към еврозаната, сего това щеше да ни даде повече възможности за подкрепа на икономиката“, отбелязва Домусчиев.

Коментари: 0