Изненадващо Microsoft би фаворита Amazon за договор с Пентагона за $10 млрд.

IT системите на американските военни изостават технологично

10:24 26.10.2019
Microsoft спечели договор за 10 млрд. долара с Пентагона за облачни изчислителни технологии, побеждавайки фаворита в надпреварата Amazon. Новината за контракта съобщи Министерството на отбраната в петък, пише Reuters. 

Процесът по договарянето отдавна привлече вниманието с твърдения за конфликт на интереси. През президентът Доналд Тръмп заяви, че администрацията му преглежда офертата на Amazon след оплаквания от други компании. 

Oracle изрази загриженост относно процеса на възлагане на поръчката, насочвайки вниманието към ролята на бивш служител на Amazon, който работи по проекта в Министерството на отбраната, а след това напуска ведомството и се връща обратно в подразделението Amazon Web Services. 

В изявление говорител на Amazon Web Services (AWS) заяви, че компанията е „изненадана от това заключение“. Компанията обмисля дали да не оспори договора, коментира източник на Reuters. 

Поръчката за изграждане на облачна инфраструктура за отбранителна инфраструктура е част от по-широка дигитална модернизация на Пентагона, който цели да стане по-гъвкав в технологичен план. Целта на проекта, известен като JEDI, е да предостави на военните по-добър достъп до данни и облака от бойното поле и други отдалечени места. 

Пентагонът се гордее с най-мощната бойна сила в света, но информационните му технологии изостават, според много официални лица. Служители се оплакват от наличието на остарели компютърни системи и невъзможност за достъп до файлове или споделяне на информация толкова бързо, колкото е възможно в частния сектор.

Някои компании бяха загрижени, че сключването на договор с един играч сега ще даде несправедливо предимство при последващи поръчки. Пентагонът заяви, че планира да възлага бъдещи сделки за облака на множество изпълнители.

В изявление, обявяващо Microsoft за победител, Пентагонът подчерта становището си, че състезанието се провежда справедливо и законно. „Всички (оферти) бяха третирани справедливо и оценени в съответствие с посочените критерии за оценка“, се казва в съобщението.

Новините поведоха акциите на Microsoft с 3% нагоре до 144.98 долара в следборсовата търговия. Акциите на Amazon се понижиха с 0.92% до 1 745.12 долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | Microsoft | Amazon | облак | облачни технологии | Pentagon

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини