Най-важните мобилни приложения за десетилетието

Някои от тях преосмислиха цели пазарни сегменти

Снимка: Unsplash
18:46 14.12.2019
Мобилните приложения успяха да заемат съществена част от живота на хората през последното десетилетие. Те започнаха да излиза постепенно със стартирането на двете основни операционни системи iOS и Google Play през 2008 г. и ако по онова време появата на всяко ново предизвикваше любопитство, то сега са милиони на брой и ни помагат да общуваме, да срещаме нови хора, да слушаме музика или просто да убиваме прасета с птици. Мобилните апликации станаха толкова популярни с времето, че днес вече има дори такива, които ни показват колко време ползваме приложенията на телефона си. 

Кои обаче са онези приложения, изиграли ролята на крайъгълни камъни в тази ниша на дигиталната икономика? В редовете долу са изброени именно някои такива, събрани от CNET. Списъкът дава своеобразни контури на богато изпъстрената картина, която компаниите и потребителите рисуват заедно вече цяло десетилетие.  

Instagram – приложение за споделяне на снимки и видеа 
Защо е в списъка: Приложението промени начина, по който мислим за снимките, но даде възможност за нов поглед върху рутинни неща, като храненето например. Днес то е невероятно ефективен маркетингов инструмент с около 1 млрд. месечни потребители. 

Twitter – платформа за микро блогинг 
Защо е в списъка: Едва ли някой може да оспори факта, че приложението промени начина, по който светът общува. Достатъчно е да се спомене Арабската пролет, по време на която протестиращите използваха именно Twitter, за да се координират и да отправят послание към цялата планета. Днес платформата обаче се сблъсква с трудността да се справи с речта на омразата и троловете. 

Facebook – социална медия и мрежова платформа
Защо е в списъка: Това е най-голямата социална платформа в света с близо 2.5 милиарда активни потребители. Тя преосмисли възможностите за свързване и комуникация със стари приятели и роднини, независимо къде се намират. Днес се бори с обществените и регулаторни критики заради съмнителните си практики около поверителността на данните. 

Tinder/ Bumble / Grindr – приложения за запознанства 
Защо са в списъка: Никога преди това намирането на романтичен партньор не е било по-лесно, независимо от индивидуалните нужди и сексуална ориентация. 

Google Maps / Apple Maps – картографски приложения за упътване 
Защо са в списъка: Дали с автомобил, или пеша – вероятно всеки човек, попаднал на непознато място е прибягвал до тези приложения в опит да се ориентира. Хартиените карти и пътеводители са в миналото. Приложенията решават и проблема с езиковата бариера в чужбина. Днес предлагат и всевъзможни други функции, като човек може да се информира за задръстванията и ресторантите например.

Spotify – услуга за стрийминг музика 
Защо е в списъка: Приложението оказа глобално влияние върху непрекъснато променящата се музикална индустрия и пренареди правилата – както за звездите, така и за прохождащите изпълнители. А най-вече за меломаните, които получават достъп до милиони парчета, селектирани по техен вкус.  

Uber / Lyft – приложения за споделени превози
Защо са в списъка: Те поставиха под въпрос сегашните таксиметрови системи и публични транспортни услуги. Приложенията дадоха възможност на хората да уплътнят времето си и да изкарат пари със собствената си автомобили, а на пасажерите да поръчват коли до определена локация през мобилното приложение. Днес обаче те се опитват да спечелят битката с регулаторите по места, тъй като лобитата настояват за затягане на режимите. 

Slack – Платформи за незабавни съобщения 
Защо е в списъка: Хватката му се крие в интеграцията с други приложения и възможността да изиграе роля на ядро за всичко, което се случва във вашата работа. 

Venmo – Приложения за цифрови плащания 
Защо е в списъка: То позволява хората лесно да си разменят пари, например за споделена сметка в ресторант, независимо, че нямате пари в брой. 

Pokémon Go – AR игра във вселената Pokémon
Защо е в списъка: Играта предизвика фурор с пускането си през 2016 г., изкарвайки купища хора  да търсят покемони по улиците, извеждайки игрите на нови нива. 

Netflix – Стрийминг услуга за видеоь
Защо е в списъка: Netflix е най-популярното приложение за видео стрийминг. С него получавате достъп до непрекъснато нарастващ брой от оригинални филми и сериали на Netflix срещу поносима абонамента такса. Фокусът на компанията върху съдържанието успя да наложи нови стандарти в правеното тв поредици, извеждайки сериалите на следващо по-кинаджийско ниво. 

Google Pay / Apple Pay – приложения за мобилни плащани, включително през телефон и часовник
Защо са в списъка: Възможността за плащане през телефона изглеждаше иновативно преди няколко години, но този метод вече е все по-предпочитан по света. Удобство и сигурност са две от понятията, характеризиращи този тип услуги. 

Google Assistant / Siri / Alexa – виртуални AI асистенти 
Защо са в списъка: Siri на Apple беше първият по-популярен гласов асистент, който дебютира през 2011 г. След него свои версии пуснаха и Google, и Amazon. Днес „умствените“ им способности са значително по-добри и обещават в бъдеще да доведат до всевъзможни удобства за хората. Един от основните въпроси около тях е този за сигурността и поверителността на личния живот. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мобилни приложения | тренд | популярни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини