МВФ очаква 86% икономически ръст в една малка южноамериканска държава

На глава от населението тя има много повече петролни резерви от Саудитска Арабия, и то новооткрити

Фермери от Гвиана
Фермери от Гвиана
Снимка: Pixabay
17:14 04.11.2019
Международният валутен фонд (МВФ) смята, че една от най-малките страни в Южна Америка вероятно ще отбележи драстичен подем в икономическия растеж през следващата година.

Гвиана, страна с около 780 000 души население, която дели граница с Бразилия, Суринам и Венецуела в североизточната част на Южна Америка, очаква икономически растеж от 86% през 2020 г., според МВФ. Това е доста повече от прогнозираните 4.4% през 2019 г.

Подобно експлозивно разрастване на годишния реален БВП (брутен вътрешен продукт) вероятно ще накара Гвиана да регистрира най-бързия икономически растеж в света през следващата година. За сравнение, прогнозираното икономическо разрастване на Гаяна ще бъде 40 пъти по-голямо от очакваното от САЩ - най-голямата икономика в света, съобщава CNBC.

Амбициозно

„Причината, която МВФ предвижда, е, че в Гвиана има най-голямо количество петрол за всеки отделен човек от всяка страна в света“, коментира пред CNBC Наталия Дейвис Идалго, анализатор на латиноамерикански пазари на свободна практика.

В сравнение с лидера на ОПЕК Саудитска Арабия, която има приблизително 1900 барела офшорни резерви на човек, Гвиана разполага с 3900 барела, каза Идалго. „И може да има и още, тъй като производството още не е започнало и все още се правят нови открития на залежи“, добавя той.

Гвиана, наричана у нас още Гаяна, е готова да започне производството на петрол през следващия месец – перспектива, която анализаторите смятат, че ще бъде трансформатираща за икономическия просперитет в единствената англоезична страна в Южна Америка.

Въпреки това Идалго определи прогнозата на МВФ като „амбициозна“, като отбеляза, че това е може би най-високата годишна икономическа прогноза, която фондът някога е правил.

Правителството на страната е в момента е временно до изборите през март, което означава, че в момента страната не е в състояние да приеме бюджет за 2020 г. В допълнение към липсата на регулаторно законодателство в страната, Идалго заяви, че вероятността от забавяне на проекти и неплащане в инфраструктурния сектор също може да застраши прогнозата на МВФ.

В сравнение с прогнозите на МВФ, че Гвиана ще регистрира икономически растеж от 86% през следващата година, IHS Markit вярва, че политическата нестабилност в страната прави много по-вероятно икономиката на страната да нарасне с около 30%.

В началото на тази година МВФ определи средносрочните перспективи на Гвиана като "много благоприятни", като посочи плановете страната да започне производството на петрол през следващия месец.

„Започването на производството на петрол през 2020 г. предлага възможност за мащабиране на капитала и текущите разходи с премерено темпо в средносрочен план за справяне с инфраструктурните пропуски и нуждите на човешкото развитие, като същевременно се намаляват проблемите с устойчивостта на дълга“, казва екип служители от МВФ в изявление през юни.

"Холандска болест"

Въпреки това организацията предупреди и за потенциалните опасности, които биха могли да съвпаднат с такава бърза икономическа експанзия.

„Темпът на увеличаване на публичните разходи трябва да бъде постепенен, за да се намалят ограниченията от усвояването на капацитета, да се избягват отпадъците и да се намалят макроикономическите изкривявания, свързани с „холандската болест “, която често се появява в икономики, които изпитват значително увеличение на доходите, базирани на ресурси.“

„Холандска болест“ се отнася до негативните последици, които могат да възникнат от скок в стойността на националната валута. Икономическият термин най-често се свързва с парадокса, който се случва, когато добрите новини, като откриването в Гаяна на големи запаси от петрол, навредят на широката икономика на страната.

„Гвианците не са имали опит с този тип ветрове, а те идват толкова внезапно“, каза Валери Марсел, сътрудник в мозъчния тръст Chatham House, пред CNBC. 

„Това ще бъде голямо предизвикателство“, добави тя, подчертавайки, че Гвиана би могла да изпита затруднения да се справи с „проклятието на ресурсите“ в дългосрочен план. Ще бъде „много трудно за Гвиана да не бъде изцяло погълната от петролния сектор“, казва Марсел.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | петрол | МВФ | прогноза | растеж | Гвиана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини