Най-богатата жена в Африка е "ограбила страната си", твърди доклад

Международно журналистическо разследване разкрива как е забогатяла Исабел душ Сантош - дъщеря на бившия президент на Ангола

Исабел душ Сантош със съпруга си Синдика Доколо
Исабел душ Сантош със съпруга си Синдика Доколо
Снимка: БТА
10:43 20.01.2020
Изтекли документи разкриват как най-богатата жена в Африка е изградила богатството си чрез експлоатация на собствената си държава и корупция, пише Би Би Си.

Исабел душ сантош е получила достъп до изгодни сделки, свързани със земя, нефт, диаманти и телекомуникации, когато баща й беше президент на Ангола, южноафриканска страна, богата на природни ресурси.

Документите показват как тя и съпругът й са получили разрешение да купуват ценни държавни активи в серия от подозрителни сделки.

Г-жа Душ Сантош казва, че обвиненията срещу нея са напълно неверни и че правителството на Ангола провежда политически мотивиран лов на вещици.

Дъщерята на бившия президент превърна Великобритания в свой дом и притежава скъпи имоти в централен Лондон.

Тя вече е под криминално разследване от властите в Ангола за корупция и нейните активи в страната са замразени.

Сега BBC Panorama е получила достъп до повече от 700 000 изтекли документи за бизнес империята на милиардерката. Повечето са получени от Платформата за защита на източниците на информация в Африка и споделени с Международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ). Те са били разследвани от 37 медийни организации, включително вестник „Гардиън“ и португалския в. Expresso.

Андрю Файнстийн, ръководителят на Corruption Watch, казва, че документите показват как г-жа душ Сантош експлоатира страната си за сметка на обикновените анголци.

"Всеки път, когато се появява на корицата на някое лъскаво списание някъде по света, всеки път, когато е домакин на някое от бляскавите си партита в южната част на Франция, тя прави това, като стъпква стремежите на гражданите на Ангола."

ICIJ са нарекли разследването "Документите от Луанда" (Luanda Leaks).


Една от най-подозрителните сделки е сключена от Лондон чрез филиал l Обединеното кралство на анголската държавна петролна компания Sonangol. Г-жа душ Сантош е сложена начело на затруднената козмпания Sonangol през 2016 г., благодарение на президентски указ от баща си Жузе Едуарду душ Сантош, който управляваше страната си в продължение на 38 години.

Но когато той се оттегли като президент през септември 2017 г., нейната позиция скоро беше застрашена, въпреки че избраният от него наследник идва от същата партия. Г-жа душ Сантош беше уволнена два месеца по-късно.

Много анголци са били изненадани от начина, по който президентът Жуан Лоренсо е тръгнал след бизнес интересите на семейството на своя предшественик, коментира Би Би Си.

Изтеклите документи показват, че докато напускайки Sonangol, г-жа душ Сантош одобрява подозрителни плащания за 58 милиона долара на консултантска компания в Дубай, наречена Matter Business Solutions.

Тя казва, че няма никакъв финансов интерес към Matter, но изтеглените документи разкриват, че тя е управлявана от нейния бизнес мениджър и собственост на приятел.

Панорама разбира, че Матер изпраща повече от 50 фактури на Sonangol в Лондон в деня, в който е уволнена.

Изглежда, че г-жа Душ Сантош е одобрила плащания към компанията на своя приятел, след като е уволнена.

Въпреки че някои от страна на Matter са извършени някакви консултантски дейности, има много малко подробности във фактурите, които да оправдаят толкова големи сметки.

Една от тях е за 472 196 евро за неуточнени разходи, друга - за 928 517 долара за неуточнени правни услуги.

Две от фактурите - всяка за по 676 339,97 евро - са за абсолютно една и съща работа на една и съща дата и и двете са подписани от Исабел душ Сантош.

Адвокатите на Matter Business Solutions твърдят, че компанията е създадена за подпомагане на преструктурирането на петролната индустрия в Ангола и че фактурите са за работа, която вече е била извършена от други консултантски компании, които е наела.

ICIJ и Panorama също разкриват нови подробности за бизнес сделките, които са направили Исабел душ Сантош богата.

Голяма част от богатството й се базира на притежанието й върху дял в португалската енергийна компания Galp, която една от нейните компании купува от Sonangol през 2006 г.

Документите показват, че е трябвало да плати само 15% от цената предварително, а останалите 63 милиона евро (70 милиона долара) са превърнати в заем с ниска лихва от Sonangol.

При щедрите условия на заема дългът й към анголците не трябвало да се изплаща в продължение на 11 години. Нейният дял в Galp сега струва повече от 750 милиона евро.

Компанията на г-жа душ Сантош е предложила да изплати заема от Sonangol през 2017 г. Предложението за погасяване било отхвърлено, тъй като не включва почти 9 млн. евро дължими лихви.

Но по това време Исабел е начело на Sonangol и тя приема парите като пълно изплащане на собствения си дълг. Уволнена е шест дни по-късно и плащането е върнато от новото ръководство на Sonangol.

Подобна е историята с богатството й в диамантената индустрия.

Съпругът на г-жа душ Сантош, Синдика Доколо, подписва едностранно споразумение през 2012 г. с анголската държавна компания за диаманти Sodiam. Те трябвало да бъдат 50/50 партньори в сделка за закупуване на дял в швейцарския луксозен ювелир De Grisogono.

Но сделкатак е финансирана от държавната компания. Документите показват, че 18 месеца след сделката Sodiamе вложила 79 млн. долара в партньорството, докато г-н Доколо е инвестирал само 4 милиона долара. Sodiam също така му изплаща такса успех в размер на 5 милиона евро за посредничество по сделката, така че на него не му се наложило да използва нито долар от собствените си пари.

Сделката с диамантите ощетява още повече анголския народ. Документите разкриват как Sodiam е взела назаем всички пари от частна банка, в която г-жа душ Сантош е най-големият акционер.

Sodiam трябвало да плати 9% лихва и заемът бил гарантиран с президентски указ от бащата на Исабел, така че банката на г-жа душ Сантош не може да загуби.
Браво да Роза, новият изпълнителен директор на Sodiam, казва пред Панорама, че анголците не са получили нито един долар обратно от сделката: „В крайна сметка, когато приключим с изплащането на този заем, Sodiam ще загуби повече от 200 млн. долара".

Бившият президент също така дал правото на съпруга на дъщеря си да купи някои от суровите диаманти на Ангола.

Милиардерката също реализира големи печалби от телекомуникационната индустрия в Ангола. Тя придобива 25% дял в най-големия мобилен телефон в страната - Unitel. Тя получава лиценз за телекомуникации от баща си през 1999 г. и на следващата година купува своя дял от високопоставен държавен служител.

Unitel вече й е платила 1 млрд. долара дивиденти, а акциите й струват още 1 млрд. долара. Но това не е единственият начин да получи пари от частната компания.

Тя урежда на Unitel заем от 350 млн. евро на нова компания, която създава самата тя, наречена Unitel International Holdings.

Документите показват, че душ Сантош се е подписала по заемите като заемодател и като кредитополучател, което е явен конфликт на интереси.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | сделки | корупция | Исабел душ Сантош | Ангола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини