Нарастващото напрежение между САЩ и Китай притеснява инвеститорите

Цената на златото достигна до най-високите си нива от 2012 г. насам

Снимка: БТА

Ценните книжа завършиха петъчната търговия с леко повишение, но водещите индекси останаха на отрицателна територия за седмицата на  фона на мрачните икономически доклади и напрежението между САЩ и Китай. Индустриалният индекс Dow Jones напредна с 60,08 пункта до 23685,42 в петък, като в началото на деня достигна загуба от 270 пункта. Щатският индекс S&P 500 повиши стойността си с 0,39% до 2863.70 пункта, докато Nasdaq Composite добави 0,79 на сто до 9014,56 пункта. Обръщането на тренда и повишението на индексите дойде след по-добрите от очакваните данни за настроенията на потребителите в САЩ. Индексът на потребителските настроение на Университета в Мичиган неочаквано се повиши в началото на май.

Европейските пазари завършиха по-високо в петък, тъй като инвеститорите реагираха позитивно на усилията за повторно отваряне на икономиките, което надделя върху лошите икономически данни, които се очакваха. Първоначалното повишение на акциите беше ограничено от икономическите данни. Първоначалните данни за БВП на еврозоната се понижи с 3.8% за първите три месеца от годината. Скоростта на предаване на индекса остана под основния праг от 1 в Германия, след като мерките бяха облекчени. Водещият немски индекс DAX повиши стойността си с 1.24 процента, докато търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 5799,77 пункта.

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай подкладе икономическите притеснения на инвеститорите, което насочи активите им към по-стабилни активи. Цената на златото достигна до най-високите си нива от 2012 г. насам, след като поскъпна 1742 долара за трой унция. Среброто се търгуваше с повишение от 4,68 на сто до $16,63 в края на деня. Отхлабването на мерките срещу пандемията от COVID-19  повиши търсенето на петрол за трета седмица подред. През последния ден на седмицата цената на петрола достигна до 29,63 долара за барел, след поскъпване с повече от 7%.

Акценти днес

Икономически данни – Япония

В малките часове на деня бяха публикувани предварителните данни за БВП на Япония за периода от януари до март месец. Засегната от пандемията, страната показва свиване на икономическия растеж с 0.9%. Въпреки, че данните са разочароващи, те са по-добри от очакванията, което може да подкрепи японската йена.

Инструмент на фокус - Inovio Pharmaceuticals

В надпреварата коя фармацевтична компания ще направи пробив с ваксините против COVID-19 цената на Inovio поскъпна с повече от 400%. В момента се забелязва образуване на триъгълни, което може да е сигнал за предстоящо развитие на възходящото движение при пробив над горната граница на фигурата около $15.50.

USD/CHF

Валутната двойка се задържа над зоната на подкрепа, което може да доведе до генериране на силен възходящ импулс. Индикатора MACD е на път да направи възходящо пресичане, но сигнал за покупка ще има при пробив над 50 периодната средна. Възможно е добавяне към позицията при пробив над низходящата тренд линия.

XAU/USD

Цената на златото получава подкрепа от пазара на фона на очакванията за нова низходяща вълна на световните борси. Пробива над тренд линията и възходящото пресичане на индикатора MACD показват, че ценния метал има още къде да поскъпне и скоро може да тества психологическата зона при 1800 долара за трой унция.

CAC40

Френският индекс започна ново понижение, което беше очаквано предвид силното ниво на съпротива при 38,2% от нивата на Фибоначи. Нагласите ни са да видим формиране на двойно дъно, но дотогава низходящото движение трябва да премина през няколко силно нива на подкрепа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия с акции |