Италия отваря границите си за туристи от ЕС в началото на юни

ЕК призоваха държавите членки за поетапно отваряне на границите си

Италия отваря границите си за туристи от ЕС в началото на юни

Снимка: БТА

2876 ~ 2 мин. четене

Италия отново отваря границите си за европейските туристи и премахва 14-дневната карантина за влизащите от Европейския съюз, като това ще се случи от началото на юни, съобщи премиерът Джузепе Конте. Киносалоните и спортните зали също отново ще отворят врати, в една от най-силно засегнатите държави от коронавируса в ЕС, с цел възстановяване на икономиката.

„Изправени сме пред риск отново да се повиши броят на заразените хора, но ако не се опитаме отново да възстановим икономиката си, това никога няма да се случи“, каза Конте. Италия беше поставена под пълна блокада в началото на месец март заради пандемията от коронавируса, от който починаха близо 32 000 души. 

И така от 3 юни туристите, които идват в Италия, от държави, част от ЕС, Шенгенската зона, както и Швейцария и Монако, ще могат да пътуват свободно, без да се налага да се самоизолират за 14 дни, пише в италианския вк. "La Repubblica". От официална информация на сайта на правителството става ясно, че се позволяват пътуванията от всички страни от ЕС. 

Забрани за влизане на туристи от определени държави, все пак може и отново да се наложат, но „само на регионално ниво и то по преценка на епидемичната обстановка“, се казва в съобщението на правителството.

Въпреки че Италия никога не е затваряла официално границите си, вътрешният туризъм беше изцяло забранен, а на всички чуждестранни граждани, пристигнали в страната, се налагаше 14-дневна карантина. Движението във вътрешността беше забранено, освен ако не става дума за пътуване по работа или до лечебно заведение.

Миналата сряда от ЕК призоваха държавите членки за поетапно отваряне на границите си и връщане към нормалния начин на пътуване в общността, но препоръчаха външните граници да останат затворени поне до средата на юни.

Според последните указания на правителството около 350 000 сезонни работници в селското стопанство също могат да влязат на територията на Италия. Селскостопанската група Coldiretti заяви, че фермите вече се подготвят да посрещнат около 150 000 работници от места като Румъния, Полша и България.

Коментари: 0